DOMŮ


PŘEDKRMY - MEZZE

(Pečený lilek s omačkou tahini - Hummus s omáčkou tahini - Bylinkový hummus s tahíni - Ochucená tahina - Pečená vejce v kořenné směsi - Plněná vejce - Syrová játra - Smažené papriky )

Pečený lilek s omáčkou tahini - Babaghannuug
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kg hnědého kulatého lilku
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 - 2 hrníčky omáčky tahini (koupíme v obchodech zdravé výživy nebo např. Carrefouru)
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1 lžíce oleje
    Postup přípravy:
    Vždy pečeme lilek ve slupce. Můžeme ho péct v horké troubě, ale lepší je opečený na pánvičce na sporáku. Obrátíme ho až změkne na jedné straně a začne z něho vytékat šťáva. Lilek pečeme cca 90 - 120 minut nebo než změkne a pak ho ihned ponoříme do studené vody s citrónovou šťávou, aby si uchoval svoji barvu. Když vychladne, oloupeme ho, vymačkáme z něho šťávu a rozmačkáme dužninu na kaši. Přidáme omáčku tahini omáčku a důkladně promícháme. Pokapeme olejem a posypeme nasekanou petrželkou.
    nahoru

    Hummus s omáčkou tahini - Hummus bi-L-Tahina
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 hrníček cizrny
  • 1 hrníček omáčky tahini
  • 1 lžíce citrónové šťávy
    Na ozdobení:
  • petrželka
  • měsíčky citrónu
  • mletá chilli paprička
  • olivový olej
    Postup přípravy:
    Namočíme cizrnu přes noc. Scedíme, zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme do změknutí asi 1 hodinu. Scedíme. Dáme stranou vrchovatou lžíci cizrny na pozdější dekoraci a rozmačkáme nebo rozemeleme zbytek. Přidáme omáčku tahini a citrónovou šťávu a vymícháme do husté pasty. Postříkáme olivovým olejem a ozdobíme cizrnou, kterou jsme si dali stranou. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou, mletou chilli paprikou a ozdobíme měsíčky citrónu.
    nahoru

    Bylinkový
    hummus s omáčkou tahini
    Suroviny:
  • 1 hrníčku čerstvých lístečků petrželky
  • 1/3 hrníčku čerstvých lístečků bazalky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu (sýr)
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce omáčky tahini
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžičky mletého černého pepře
  • 1 plechovka fazolí cannellini nebo jiných bílých fazolí
  • 2 stroužky česneku.
    Postup přípravy:
    Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru dohladka.

    Ochucená tahína
    Suroviny:
  • 1 hrníčku tahíny – sezamové pasty (koupíme v obchodech s orientálními potravinami)
  • 1 hrníček voda
  • šťáva z 1 většího citrónu (nebo ze 2 menších)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu (cuminu) sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
    Postup přípravy:
    Tahínu, vodu, utřený česnek, citrónovou šťávu a římský kmín dáme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí v hustý krém. Dle chuti můžeme přisolit. Takto připravený dressing z tahíny vydrží zakrytý v ledničce minimálně týden.
    nahoru

    Pečená vejce v kořenné směsi
    (Václav Bervida: "Arabské menu", ČTK Repro Praha, 1988, arabská kuchyně)
    Suroviny pro 6 osob:
  • 6 vajec
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kurkumy v prášku
  • 2 lžičky kmínu, rozdrcený
  • 1 lžička koriandru v prášku
  • sůl a pepř
    Postup přípravy:
    Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Špendlíkem optrně propícháme ze všech stran, jen tak abychom se dostali ke žloutkům. Tak se vejce jednak nerozsypou, a také lépe vtáhnou chutě koření. Koření dáme do větší nádobky a důkladně promícháme. V hlubší nádobě rozehřejeme olej, opatrně do něj vložíme vejce a ohříváme na mírném ohni, až jsou ze všech stran nahnědlá. Pak je cedníkem vyndáme a obalíme v kořenníé směsi.

    Poznámka DDK:
    Kořeněná vejce
    - jsou podávána jako součást mezé, ale také jako příloha k masovým, případně zeleninovým jídlům. Jsou známa hlavně v Egyptě a Iráku, ale s mírnými změnami lze je okusit i v jiných arabských zemích


    Plněná vejce - Bed Mahshi
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Suroviny:
  • 4-6 natvrdo uvařených vajec
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 malá cibule
  • 3-5 naložených okurek
  • 8-12 černých oliv
  • listy hlávkového salátu
  • sůl a pepř
    Postup přípravy:
    Rozpůlíme vejce a odstraníme žloutky. Najemno nakrájíme cibuli a naložené okurky. Rozmačkáme žloutky a zamícháme s cibulí, okurkami, jogurtem a kořením. Vaječné bílky plníme touto směsí a nakonec ozdobíme černou olivou. Servírujeme na listy hlávkového salátu.
    nahoru

    Syrová játra - Kibda Nayya
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 kg čerstvých jater
  • 2 cibule
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • čerstvé listy máty peprné
  • sůl a pepř
    Postup přípravy:
    Toto jídlo se jí syrové jako předkrm. Proto je velice důležité zajistit, aby játra - kuřecí, telecí nebo jehněčí - byla čerstvá. Játra omyjeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Nasekáme cibuli, smícháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem a do této směsi naložíme játra na 1-2 hodiny. Potom očistíme od marinády a servírujeme na čerstvé listy máty peprné.
    nahoru

    Smažené papriky
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 kg paprik
  • 1 lžíce octa
  • 7-10 stroužků česneku
  • jedlý olej
  • sůl
    Postup přípravy:
    Rozřízneme každou papriku a rub osolíme. Omyjeme, osušíme a osmažíme na oleji. Odstraníme vnější slupku, stopku a zrníčka a naaranžujeme na talíř. Utřeme česnek se solí a osmažíme na tom samém oleji. Smícháme s octem a nalijeme na papriky. Servírujeme studené.

  • EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové pro DDK:
    Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
    ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"
    HOME
    [CNW:Counter]