DOMŮ


BEZMASÁ JÍDLA
Košari - Rajčatová omáčka - Gratinované brambory s mozzarelou - Lilek s čočkou - Falafel

Košari - Koshary, Kushari
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Košarí - je velmi oblíbené bezmasé jídlo. V Egyptě je spousta rychlých občerstvení s touto specialitou.

Suroviny:
  • 1 hrníček hnědé čočky
  • 1 hrníček rýže
  • 1/8 kg těstovin (nejlépe malé válcovité tvary)
  • 2 velké nakrájené cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 hrníčky rajčatové omáčky (Dim´a Misabbika - viz další recept)
  • sůl dle chuti omáčky z chilli papriček (nemusí být)
    Postup přípravy:
    Uvaříme čočku v osolené vodě do změknutí. Scedíme. Uvaříme rýži v osolené vodě do změknutí. Scedíme. Uvaříme těstoviny, scedíme a propláchneme. Tyto tři ingredience dáme do jednoho hrnce. Osmažíme cibulku dozlatova. Přebytečný olej z ní nalijeme ke směsi čočky, těstovin a rýže, toto dáme na oheň a vaříme 7-10 minut, mícháme, aby se směs nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Servírujeme na talíř, polijeme rajčatovou omáčkou a usmaženou cibulkou. Podle chuti můžeme pokapat omáčkou z chilli papriček nebo z česneku.

    Rajčatová omáčka - Dim´a Misabbika
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Suroviny:
  • 2 hrníčky rajčatové šťávy
  • 1 - 2 cibule, velmi jemně nakrájená
  • 5 - 7 stroužků česneku, utřených
  • 1 lžička olivového oleje
  • jedlý olej sůl
  • pepř
    Postup přípravy:
    Uvaříme jemně nasekanou cibuli do změknutí. Potom spolu s česnek osmažíme na pánvičce dozlatova. Přidáme rajčatovou šťávu a zvolna vaříme 15-20 minut dokud omáčka nezačne tmavnout. Přidáme olivový olej, sůl a pepř a vaříme další 2-3 minuty.
    nahoru

    Gratinované brambory s mozzarellou
    Tento lahodný předkrm potěší jistě všechny milovníky sýrů.
    Suroviny:
  • 1 kg brambor
  • 3-4 vejce
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1 kostka mozzarelly
  • 1 hrníčku nastrouhané goudy (příp. čedaru nebo parmezánu)
  • 2 lžíce másla (40 g másla)
  • 3 lžíce hladké mouky (40 g mouky)
  • 1 l mléka (0,4 l mléka)
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl a bílý pepř
    Postup přípravy:
    Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Poté vodu slijeme a brambory nakrájíme na středně velké kousky. Mozzarellu nakrájíme na menší kousky než brambory. V míse rozšleháme vajíčka se solí, bílým pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme nakrájenou mozzarellu a nasekanou petrželku. V kastrolu si připravíme bešamel – rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a mléko a metličkou šleháme, aby se nevytvořily žmolky asi 5-8 minut, dokud nezhoustne a nevytvoří se krémová omáčka. Pekáček vymažeme máslem, rozprostřeme nakrájené brambory, přidáme mozzarellovou směs, zalijeme bešamelem a nakonec posypeme nastrouhanou goudou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 oC asi 30 minut – než sýr na povrchu začne tát a zlátnout.
    nahoru

    Lilek s čočkou
    Suroviny:
  • 250 g čočky
  • 1 lžičky soli
  • 8 menších lilků
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce vody
  • 10 lístků máty peprné
    Postup přípravy:
    Čočku důkladně propereme, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc odstát. Před vařením vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou, osolíme a vaříme dokud čočka nezměkne. Poté vodu slijeme. Každý lilek nakrájíme asi na 4 plátky a každý tento plátek ještě na cca 5 cm kousky. Rozdrtíme česnek společně s chilli papričkou a osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme čočku, lilek a podlijeme 4 lžícemi vody. Mícháme asi 2-3 minuty dokud není lilek osmahnutý. Přidáme lístky máty, naposledy zamícháme a pánev odstavíme z ohně.
    nahoru

    Falafel - Ta'Miya
  • 1 kg oloupaných sušených bobů
  • 1 stroužek česneku
  • 3 hrníčku nasekané petrželky
  • 1 svazečku nasekané šalotky (jen zelené vršky)
  • 1 lžičky římského kmínu (cuminu)
  • 1 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • sezamová semínka (nemusí být)
  • olej na smažení
    Postup přípravy:
    Boby necháme namočené nejlépe přes noc. Druhý den vodu slijeme, boby spolu s česnekem rozmixujeme v mixéru na kaši. Přidáme nasekanou petrželku a šalotku, římský kmín, prášek do pečiva, sůl a čerstvé cilantro (koriandr). Důkladně promícháme až se vše dobře spojí. Z hmoty vytváříme asi 3-4 cm veliké koule. Dlaní koule zploštíme a obalíme v sezamových semínkách (nemusí být). Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova cca 5-8 minut. Servírujeme se salátem, tahínou a arabským chlebem.

  • EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové:
    Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
    ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"
    HOME
    [CNW:Counter]