1 - 2 vejce, špetka soli, 500 ml mléka, 200 g hladké nebo polohrubé mouky, případně 40 g cukru u sladkých verzí, 50 g tuku na vymaštění pánve, zavařenina na pomazání |
Omelety»"Chléb se u nás skoro nikdy nejí k žádnému masu. někdy, když je náhodou v jeskyni hodně hostí, rozhodne se hostitel, že jim udělá pleskánky. Těsto zadělá v sušeném mléce, horké vodě a sušených vejcích. Potom peče pleskánky na másle a oleji. Aby byla hostina trochu zábavnější, hází hostitel pleskánky z pánvičky rovnou do úst hostům. Některý host je tak obratný, že zachytí okraj pleskánky a pojídá ji aniž se jí dotkne rukou. Častější ovšem je, že mastná pleskánka pleskne rovnou na nos nebo na tvář nepozorného hosta, který hrozně kleje, zatímco se tím ostatní dobře baví. Už z toho je vidět, že jakýsi společenský život u nás přece je."«(Jan Welzl:"Eskymo Welzl", 1928
3 - 5 vajec, špetka soli, 500 ml mléka, 140 g hladké nebo polohrubé mouky, případně 60 g cukru u sladkých verzí, 100 g tuku na vymaštění pánve, zavařenina na pomazání |
Lívance»"Stůl byl skutečně prostřen obdivuhodně čistě. Staré víno třpytilo se v kříšťálové lahvi, bílé porcelánové nádobí bylo prvotřídní hodnoty, jídla udržovaná teplá pomocí vařící vody a čistě oděná hospodyně, až v již kanonickém věku, byla stále připravena vyhovět rozkazům svého pána. Jídlo bylo prosté, ale vybrané. Právě byla odnesena polévka z raků a na stole se objevil lososový pstruh, omeleta a salát . . . . Po tomto jídle pustil se do kulaté, kypré, výborně upečené omelety. Když oddělil lžičkou první porci, vytekla z vnitřku hnědá šťáva, vábná pro oko i čich, mísa se jí plnila a milá Julietta později tvrdila, že se jí při pohledu na ni sbíhaly sliny. To sympatické hnutí neušlo faráři, zvyklém bdít na vášněmi lidí a jako by odpovídal na otázku, kterou by se byla paní R... neodvážila ani položit, pravil: "To je omeleta z tuňáka, moje kuchařka ji dovede výborně připravit, takže všichni lidé, kteří ji okusili, neopomenuli se o ní pochvalně vyslovit. Po celou hostinu se hovořilo jen o jídle farářově a hlavně o omeletě s tuňákem."«(Athelme Brillat-Savarin,"La Physiologie du gout", 1825)
1 vejce nebo 2 žloutky, špetka soli, 500 ml mléka, 15 g droždí, 10 g cukru (na kvásek), citrónová kůra, 250 - 300 g polohrubé mouky, 100 g tuku na vymaštění livanečníku. |