Jamieho americké lívance
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", pořad TV Spektrum a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)Americké lívance - jsou vynikající. Nesmaží se tenké a hedvábné jako francouzské palačinky, ale mají být nádherně kypré, tlusté, a taky jsou hned hotové.
Suroviny pro 2-4 porce:3 velká vejce115 g hladké mouky1,5 vrchovaté lžičky prášku do pečiva140 ml mlékašpetka soli
Postup přípravy:
Nejdříve rozdělíme vajíčka; bílky dáme do jedné mísy a žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypeme mouku, prášek do pečiva, přilijeme mléko a rozmícháme na hladké, husté těsto. Z lehce osolených bílků vyšleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme do těsta. Příprava je hotová. Na střední ohni nahřejeme nelepivou pánev. Trochu těsta vlijeme do pánve a pár minut smažíme až začne zlátnout a tuhnout. V téhle chvíli posypeme neosmaženou stranu zvolenou příchutí (viz níže). Pak lívanec podebereme špachtlí a obrátíme. Smažíme, až je po obou stranách zlatavý. Lívance můžeme dělat velké nebo malé, jak se nám zachce. Podáváme přelité javorovým sirupem, můžeme přidat máslo i zakysanou smetanu. Pokud chceme dát lívancům ještě jinou chuť můžeme si vybrat.
Příchutě: čerstvá kukuřice z klasu, dokřupava osmažená slanina nebo pancetta, borůvky, banán, spařené jablko, strouhaná čokoláda a vše co nás ještě napadne.
Borůvkové lívance jsou vynikající, ale ty s kukuřicí prostě musíme vyzkoušet. Ovšem s jednou podmínkou - jedině z čerstvé kukuřice. Pokud máme čerstvý klas, sloupneme vnější listy a opatrně po délce seřízneme zrna. To co z klasu seřízneme, hned zasyrova nasypeme na lívanec po jedné straně osmažený. pak ho otočíme. K lívancům s kukuřicí se hodí grilovaná slanina a pár kapek javorového sirupu. vypadá to dost děsivě, ale ta chuť je prostě boží.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME