Indické biriani s čočkou (kichdi)
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 645, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně")
Biriani, birjáni - je indický pokrm jehož základem je dušená rýže smíchaná s tepelně upraveným drůbežím, skopovým, hovězím, vepřovým masem, nebo masem mořských živočichů nebo jen zeleninou a to se spoustou koření. Birjáni s čočkou se nazývá kichdi. K biriani je podávána omáčka s chrupavou zeleninou. V následující vegetariánské verzi biriani jsou obě základní suroviny rýže a čočka uvařeny odděleně s kořením a zeleninou a teprve před podáváním jsou smíchány a na velké míse ozdobeny čtvrtkami vajíček.
Suroviny:
  • 125 g čočky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 cibule, nakrájené na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku, rozetřené
  • odenek zázvoru, oloupaný o délce 2,5 cm, nasekaný
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 rajčata, oloupaná, pokrájená

  • 1 lilek, pokrájený na 1 cm tlustá kolečka
  • 1,8 l vařícího zeleninového vývaru
  • 1 červená nebo zelená paprika, bez semínek, na kostičky
  • 350 g rýže basmati
  • 125 g zelených fazolek, překrojené na půlky
  • 225 g růžiček květáku
  • 125 g žampionů na čtvrtky nebo půlky
  • 60 g nesolených oříšků kešu
  • 3 vejce
  • zelený koriandr (petrželka)
  • Postup přípravy:
  • Čočku propláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat.
  • V hrnci rozehřejeme olej nebo ghi, osmahneme cibuli během 2 minut, přimícháme česnek a zázvor s kořením a na mírném ohni smažíme 1 minutu za častého míchání.
  • Do hrnce přidáme čočku, rajčata, lilek a 600 ml vývaru a to vše na mírném ohni 20 minut podusíme.
  • Přidáme červenou nebo zelenou papriku a vaříme dalších 10 minut, nebo až čočka změkne a veškerá tekutina se vstřebá.
  • Zatím propláchneme rýži pod tekoucí vodou, necháme okapat a spolu se zbylým vývarem nasypeme do jiného hrnce.
  • Přivedeme do varu, přidáme zelené fazolky, květák a žampiony.
  • Přikryjeme pokličkou a na mírném ohni 15 minut dusíme až zelenina a rýže změknou.
  • Sejmeme z ohně a pod pokličkou necháme 10 minut stát.
  • K vařené rýži přidáme čočkovou směs a oříšky kešu a lehce promícháme.
  • Hotový pokrm přemístíme do velké ohřáté mísy, ozdobíme čtvrtkami natvrdo vařených vajec a snítkami koriandru (petrželky).
  • Podáváme horké.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]