Indické zeleninové "kichdi" s červenou čočkou - Vegetable Kichdi
(Linda McCartney: "World´s of Vegetarian Cooking", strana 101, Nakladatelství Little, Brown Company, 1998, indická kuchyně)
Kichdi - je báječné indické jídlo z rýže, které je velmi rozšířené a oblíbeným aromatickým a chutným pokrmem. Podává se s jogurtem, čerstvou mátou, ochuceným citrónovou šťávou, solí a pepřem. Pojídá se s horkým indickým chlebem naan.
Suroviny:
  • 100 g červené čočky (raději ji předem namočíme, ale nemusíme - DDK)
  • 250 g rýže basmati
  • 100 g másla, margarinu nebo ghee
  • 2 červené chilli papričky bez semínek a nasekané
  • 1 lžíce římského kmínu (cumin)
  • 5 kuliček pepře, rozdrcených
  • 4 tobolky kardamonu, rozetřeme
  • 4 stroužky česneku
  • 2,5 cm skořicové kůry vcelku
  • 1 lžička práškové kurkumy
  • 2 velké cibule
  • 5 cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
  • 1 velký brambor, oloupaný a na plátky
  • 1 velké rajče, oloupané a nasekané
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 250 g růžiček květáku nebo brokolice
  • 600 ml vody
  • sůl
  • oříšky kešu, opražené na ozdobení

  • Postup přípravy:
  • Na velké pánvi a na středním ohni rozehřejeme máslo, margarin nebo ghee.
  • Na tuku orestujeme koření, aby se rozvoněla.
  • Když začnou semínka v pánvi poskakovat a pukat jako pominutá, přidáme nasekanou cibuli, zázvor a osmahneme vše dohněda.
  • Následně přidáme připravenou zeleninu, rýži, nabobtnalou čočku, sůl a podlijeme s vodou.
  • Za občasného míchání dusíme 15 až 20 minut, až je rýže uvařená - pokud je třeba, tak přidáme více vody.
  • Zamícháme a podáváme posypané kešu oříšky.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]