Kukuřičné placky Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání str. 84, pro 18-20 kusů, Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny:
  • 2 šálky žluté kukuřičné mouky
  • 1 šálek pšeničné hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky tlučené šalvěje
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce másla
  • 1/4 šálku drobně nakrájeného celeru
  • 2 velká vejce
  • 3 šálky mléka


  • Postup přípravy:
    V hlubší míse smícháme obě mouky s práškem do pečiva, šalvějí a solí. V malé pánvi rozpustíme máslo a podusíme na něm celer doměkka. Rozšleháme vejce a přidáme s celerem i máslem do mouky. Za stálého míchání postupně přidáváme mléko, až získá hustotu šlehané smetany. Rozehřejeme vymaštěný lívanečník a lžící dávkujeme těsto. Placky obrátíme jen jednou, měly by být z obou stran krásně zlatavé. Začne-li těsto během práce houstnout, rozředíme je trochou mléka. Podáváme jako přílohu s dostatečným množstvím másla.
    Obměna:
    Kukuřičné lívance - místo žluté mouky použijeme mouku bílou a celer se šalvějí nahradíme čerstvě mletým pepřem.
    Podáváme např. se sýrovou rajskou omáčkou Nero Wolfe.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]