Kuchařka Nero Wolfe

Nero Wolfe je detektiv - hlavní postava dlouhé řady novel amerického spisovatele Rex Stouta (1.12. 1886 - 27.10. 1975). Bydlí ve staré čtyřpatrové kamenné budově v New York City na Západní 35. ulici. Nero Wolfe Zde žije se svým asistentem Archie Goodwinem, kuchařem Fritzem Brennerem a opatrovatelem orchidejí Theodorem Horstmanem. Nero Wolfe totiž má jen dvě lásky: orchideje a jídlo.
Kuchařka napsaná Nero Wolfe ("The Nero Wolfe Cookbook") byla poprve vydána v roce 1973 ve Spojených státech v nakladatelství Viking Penguin Inc. U nás vyšla v nakladatelství Paseka v roce 1996 v překladu Kateřiny Bajzíkové. Kniha je sestavena z krátkých úryvků textů z románů Rex Stouta, které jsou doplněny recepty pokrmů o kterých se v dané pasáži jedná. Jídla připravuje pro Nero Wolfe a jeho hosty kuchař Fritz a do některých se pustí i detektiv sám. Všechna jídla uvedená v knize (napočítal jsem jich 270), byla podle autora románů skutečně připravena a odzkoušena.
Rex Stout to v předmluvě potvrzuje slovy:
"Všechny speciality uvedené v románu "Příliš mnoho kuchařů" jsme se svou přítelkyní Sheilou Hibbenovou několikrát uvařily a odzkoušeli, ... konečné znění receptů pak upravila Barbara Burnsová a také ona uvařila řadu jídel, nebo na ně dohlížela, stejně tak učinil přítel Michael S. Roman."

Nero Wolfe nás varuje:
"Prosím nesvěřujte tyto pokrmy svému kuchaři, leda-že by to byl skutečný umělec. Připravujte je sami a pouze pro příležitosti, jež jich budou hodny."

Archie Goodwin o Nero Wolfe říká:
"Jeho vztah k jídlu je vyloženě osobitý. Podává li Fritz mísu pečených holoubátek a některé z nich je vykrmenější než ostatní, Wolfe ho ukořistí. Vázne-li přísun mateřidouškového medu z Řecka, jsem na rozdíl od něj ochoten připustit, že americký med je na lívancích zcela přijatelný. "A tak dál....

"Co se týče vyrušení z jídla, naprosto nic s ním nehne: sedí-li už jednou na své židli za stolem opustí ji až po posledním soustu sýra nebo moučníku".

Fritz Brenner kuchař Nero Wolfe filozofuje:
"Fakta o jídle a jeho přípravě může nastudovat a pochopit kdokoliv se zdravým rozumem. Pokud však nemáte vrozený kuchařský cit, jediné co lze očekávat, je, že vaše výtvory budou poživatelné. Budou-li snad někdy pamětihodné, půjde spíš o štěstí. Pan Wolfe říká, že tajemství velkého vaření není jako u jiných umění uloženo v mozku. Tvrdí, že nikdo neví, kde se vlastně nachází."

Odkazy:
  • Stránka Nero Wolfe

    Do Dadalovy kuchařky jsem pro převzal několik pečlivě vybraných receptů pro stejné labužníky jako je Nero Wolfe.
    Recepty v DDK:
    Lívance
    Kukuřičné placky
    Letní klobásky
    Klobásky desatera koření
    Míchaná vejce
    Burgunská ztracená vejce
    Zapékaná vejce se smetanou
    Vejce Boulangére
    Vaječná omeleta se žampiony a mandlemi
    Meruňková omeleta
    Kachní roláda
    Kuřecí frikasé se špenátovými knedlíčky
    Obalovaná vepřová panenka
    Vepřové dušené na pivě
    Dušená vepřová panenka
    Grilované vepřové medailonky
    Vepřové filety na kořeněném víně
    Dušená brokolice
    Cuketa s kyselou smetanou a koprem
    Pyré z lilků
    Mrkev po vlámsku
    Pěna ze salátové okurky
    Avokádo s řeřichou
    Celerový salát s ananasovým melounem
    Briošky
    Domácí žemle
    Kyselá omáčka
    Koprová omáčka
    Krémová omáčka
    Celerová omáčka
    Omáčka "a la Vatel"se žampiony
    Sýrová omáčka
    Sýrová rajská omáčka
    Omáčka Béarnaise
    Vlámská olivová omáčka

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME