Mexická červená enchilada
(Linda McCartney: "World og Vegetarian Cooking", vydáno 1998)
Suroviny:
12 velkých pšeničných nebo kukuřičných tortil
Na náplň do tortill:300 ml rajčatové salsy (omáčky)150 ml rajčatového pyré150 ml vody1/2 lžičky drceného cuminu1/2 lžičky sušeného oregana225 g vegetariánské sekanérostlinný olej pro fritování smažení225 g čedaru, nastrouhaného1 velká červená cibule, jemně nasekaná12 černých oliv, nasekané bez pecek1 malý hlávkový salát, natrhané listy1 porce dip-omáčky "Salsa Verde"
Postup přípravy:
Příprava červené omáčky:
Na středně velké pánvi smícháme rajčatovou salsu s rajčatovým pyré, vodou, cuminem, a oregánem a uvedeme do varu. Pak snížíme teplotu a pomalu vaříme 15 minut za občasného míchání.
Příprava náplně a plnění tortill:
Zvlášť osmahneme mleté maso (nebo jeho vegetariánskou náhražku) na 1 lžíci oleje až je mírně hnědé a dáme si je stranou. Ve velké pánvi ohřejeme na oleji každou tortillu, aby změkla, a to vždy jen z jedné strany a nahříváme jen několika vteřin. Změklou (oživenou) tortillu položíme do přiměřeně velké zapékací misky, naklademe na ni 4 - 6 lžic červené omáčky, rozetřeme po celém povrchu, přidáme sýr, osmahnuté mleté maso a 1/2 lžíce nasekané cibulky.
Pečení enchiladas:
Tortilu smotáme do roličky. Takto postupně umístíme do pečící misky rolky ze všech ostatních naplněných tortill. Nezapomeneme si ponechat stranou trochu sýra a cibulky na závěrečné ozdobení tortill před zapečením. Zbytek červené omáčky lžíci rozprostřeme nahoru na naskládané tortilly, posypeme je zbytkem sýra, cibule a olivami. Pečeme při 180°C (plyn na stupeň 4) po dobu 10 - 15 minut. Podáváme s natrhanými listy hlávkového salátu a také je vhodné přiložit zvlášť v misce omáčku "Salsa Verde".
Poznámka DDK:
Salsa (mexická omáčka) - mexická kuchyně nezná mnoho omáček což je dáno teplým podnebím. Salsy jsou pikantní a většinou se jen zřídka zahušťují moukou nebo tak zvaným vázáním. Vyšší vizkozita omáček se dociluje pouze vyvařením škrobovitých součástí z požitých surovin.
Tortilly, tortillas - jsou ploché kukuřičné nebo pšeničné placky charakteristické pro mexickou kuchyni. V Mexiku se pečou na plochém hliněném nebo kovovém disku zvaném "comal". U nás je lze je koupit již hotové v některých dobrých supermarketech a pak stačí je jen krátkým položením na horkou pánev oživit. Můžeme si je upéci však úplně sami podle receptů uvedených v DDK a to jak kukuřičné tak
pšeničné.
Enchilady, Enchiladas - jsou měkké tortilly o průměru jen asi 13 cm. Bývají naplněny nějakou náplní a pak se jim říká "taco"; když jsou usmažená do křupava tak se nazývají "tostada". Enchiladas jsou často připravovány srolované, pokryté omáčkou a zapečené, jak je zřejmé z uvedeného receptu, který byl opravdu, a to i s uvedenými odchylkami, moc chutný.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME