Khinkali - gruzínské plněné knedlíčky
(Gruzínská kuchyně, zařazeno do DDK v dubnu 2004)
Suroviny:
Na masovou nádivku:1 kg směsi mletého masa (1:1 hovězího a vepřového)1 cibule, nadrobno nasekanávýhonky koriandru, rozdrcený2 svazky petržele, nasekané2 lžičky čerstvě drceného černého pepře1 lžička kmínu nebo římského kmínu (cumin)1/2 lžičky červené pálivé papriky1 šálek vodysůl podle chuti
Na těsto: 4 šálky hladké mouky,1 1/2 šálku vody, 1/2 lžičky soli
Postup přípravy:
Směs mletého masa smícháme s nasekanými bylinkami a cibulí. Pak přidáme koření, vodu a pořádně vše promícháme. Masovou směs odložíme stranou. Mouku nasypeme do mísy, posypeme solí, přidáme vodu a vypracujeme nelepivé, pružné těsto. Těsto položíme na pomoučenou pracovní desku (vál) a rozválíme na plát, který nemusí být ještě příliš tenký. Pomocí talířku nebo skleničky vykrojíme z těsta kolečka, které jednotlivě rozválíme na menší tloušťku. Do středu každého kolečka pomocí lžíce vkládáme masovou náplň. Naplněné těsto spojíme do ranečku a takto připravené "khinkali" uvaříme ve slané vodě během 10 -15 minut. Podáváme posypané čerstvě drceným pepřem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME