Hovězí jazyk v černé omáčce
(Anon: "Svět kuchyně" díl 9., str. 9, 2002)
Hovězí jazyk v černé omáčce - s trochou medu je časem prověřená přímo královská specialita. Omáčka níže uvedeného receptu je variantou klasické tzv. "polské omáčky", ve které místo medu je nejčastěji použivána rybízová zavařenina. K pokrmu se hodí třený nebo i obyčejný knedlík.
Hovězí jazyk v černé omáčceSuroviny pro 6 osob:
  • 1 svazek kořenné polévkové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • koření na vývar: 5 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list
  • 2 cibule
  • 1-2 hovězí jazyky
    Na jíšku:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
    Na černou omáčku:
  • 2 lžíce medu
  • 3-4 hřebíčky
  • 1/4 lžičky koření do perníku
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek
  • 100 ml suchého červeného vína
  • šťáva z jednoho citrónu
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • Jazyky odrhneme, odřízneme slinné žlázy, maso pečlivě omyjeme, vložíme do vroucí vody a 5 minut povaříme.
  • Pak je vyjmeme a necháme okapat. vodu vylejeme, avšak chceme-li z jazyků stáhnout kůži, necháme je zcela vychladnout ve vývaru.
  • Odstraníme z nich veškerý tuk, úlomky kostí a chrupavky, kůži nařízneme a opatrně strhneme kůži.
  • Očištěnou kořennou zeleninu a oloupanou cibuli zalijeme dvěma litry vroucí vody a uvaříme nový vývar.
  • Vložíme tam oloupané jazyky, osolíme, přidáme kuličky nového koření, pepře a bobkový list.
  • Vše asi 3-4 hodiny vaříme nebo až jazyk změkne, pak vývar scedíme.
  • Mezitím z mouky a másla připravíme tmavou jíšku, zředíme ji dvěma sklenicemi vychladlého vývaru z jazyka, přidáme med,jemně roztlučené hřebíčky, pepř a perníkové kořenía vaříme 15 minut.
  • Mandle oloupeme a nadrobno nakrájíme, rozinky namočíme a pochvíli nechápe okapat.
  • Spolu s mandlemi je vsypeme do omáčky, ještě vlijeme víno, dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou, vše promícháme.
  • Jazyky již zbavené kůže nakrájíme na šikmé plátky, vložíme do omáčky a chvíli povaříme.
  • Aby vynikla mimořádnost tohoto pokrmu, jazyk dekorativně urovnáme na listy hlávkového salátu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]