Hovězí jazyk s polskou omáčkou
(Lucie Cermanova - Lomnice / Jílemnice, rodinný recept, zařazeno do DDK v červnu 2004)
Suroviny: 2 hovězí jazyky2 lžíce sádla1/2 cibulekořenná zeleninapepř50 g rozinek50 g mandlízavařenina
Na jíšku:1 lžíce sádla2 cukry2 lžíce moukyšťáva z 1 citrónu
Příloha: chléb, knedlík
Postup přípravy:Hovězí jazyky spaříme a sloupneme jejich kůžičku.V kastrolu na 2 lžících sádla opečeme 1/2 strouhané cibule, malé množství kořenové zeleniny (více celeru než mrkve) nakrájené na kolečka a několik zrnek pepře.Na osmahnutou zeleninu položíme jazyk, přikryjeme a dusíme 45 až 75 minut, - prostě doměkka.Často podléváme vlastní šťávou a potom vodoua si v polovině vaření přidáme rozinky. Měkký jazyk vyndáme a procedíme, dohustíme jíškou, dochutíme zavařeninou, cotrónovou šťávou a vsypeme pokrájené mandle. Vaříme ještě 5-10 minut. (Na zahuštění je možno přidat i perník.)
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME