Maďarská restovaná husí játra - Sült libamájszeletek
(Maďarská kuchyně, 2004)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 700-750 g husích jater
  • 500 ml chladného mléka
  • 1,5 kg husího sádla
  • 300-400 ml chladné vody
  • 1 střední cibule
    Příloha: chléb

    Postup přípravy:
  • Husí jatra necháme jednu hodinu nasáknout zcela ponořená v dostatečném množství chladného mléka, pak je necháme okapat a otřeme do sucha.
  • Nakrájíme husí sádlo, dáme do kastrůlku s 300-400 ml chladné vody a přidáme středně velkou cibulku rozkrájenou na čtvrtinky.
  • Když varem zredukujeme kapalinu tak, že nám v kastrůlku zbývá jenom sádlo, teprve teď umístíme do rozhřátého sádla játra a restujeme je na mírném ohni, až získají zlatohnědou barvu.
  • Pak je vyjmeme ze sádla, necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky.
  • Okamžitě tu dobrotu podáváme poprášenou malým množstvím sladké papriky, nejlépe s obdobnými víny jako jsou maďarská: Hajósi cabernet nebo Villányi vörös.

    Podle Eléka Magyara můžeme chutná husí játra připravit i dalšími způsoby:

    Játra dušená v mléce
  • Do hlubšího kastrolu vložíme větší kus syrového husího sádla, na to dáme pěkná játra z vykrmené husičky a nalejeme na ně tolik syrového, slabě osoleného mléka, aby byla zcela potopena.
  • Necháme je tak 6-7 hodin stát, pak je dáme na plotnu a dusíme přikrytá na stejnoměrném, ale dosti prudkém ohni tak dlouho, až se mléko vyvaří.
  • Pokličku sejmeme a játra osmažíme v samotném zbylém sádle po obou stranách během několika minut.

    Játra dušená v hovězím vývaru protkaná lanýžem a hřebíčkem
  • Podle dalšího způsobu dusíme játra, protažená plátky lanýže a jedním - dvěma hřebíčky, v silné hovězí polévce tak dlouho, až se polévka vyvaří (dáme jen tolik vývaru, aby játra byla potopena).
    nahoru
    ZPĚT na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]