Japonské rolované omelety
Daši-maki tamango - japonská rolovaná omeleta
(Alena Nouzová aj.:"Variace na kuchyně Orientu", s. 172, Avicenum, Praha 1983 a "Prima vařečka", TV Prima, říjen 2000, japonská kuchyně)
Suroviny:6 vajec100 ml vývaru1 lžíce sójové omáčky1 lžička cukruolej
Postup přípravy:Vejce rozšleháme a vmícháme vývar, sójovou omáčku a cukr. Pánev (nejlépe pravoúhlou - obdélníkovou) lehce potřeme olejem. Vhodné když k natírání pánve použijeme smotaný ubrousek namočený jedním koncem do oleje. Pánev rozehřejeme a vlijeme na ni část (1/3) připravené směsi. Když je vaječná hmota téměř sražena, sbalíme ji pomocí vařečky do válečku a přemístíme na vzdálenější okraj pánve (nevyjímáme ji).Pak opět olejem namažeme uvolněnou část dna pánve, nalijeme další 1/3 těsta a další omeletu sbalíme spolu s již upečenou srolovanou omeletou a to tak, že předchozí omeletu převalíme z jednoho konce na druhý a nabalujeme na ni novou omeletu přii nalití vaječné směsi na pánev. Aby úpřidávaná vaječná hmota zatekla pod již upečenou srolovanou omeletu, vždy předchozí srolovanou omeletu malinko nadzvedneme a pánev nakloníme, aby vaječná hmota pod ní natekla. Postup opakujeme 3-krát nebo i vícekrát. Hotový silnější váleček zabalíme na 10 až 15 minut do bambusové síťky (bambusová podložka, gáza, tenká utěrka, fólie apod.), abychom vytvarovali a zpevnili její konečný tvar čtverhranného průřezu. Omeletu nakrájíme, na válečky silné asi 2,5 cm.Podáváme je vychladlé na pokojovou teplotu např. k rýži "suši" Celou nepokrájenou roličku můžeme také uskladnit do lednice, až pro příležitostné další užití, pak ji nakrájíme na kolečka a ozdobíme jimi asijské pokrmy z rýže.
nahoru
Tamango maki - japonská rolovaná omeleta se špenátem
(Cornelia Schinharl: "Party Basics", str. 67, Euromedia Group - Ikar Praha, 2005, japonská kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:500 g čerstvých nebo zmražených listů špenátu3 lžíce sójové omáčky1-2 lžíce rýžového vína nebo sherry4 vejce1 lžíce cukru3 lžíce rybího vývaru2-3 oleje na pečení
Postup přípravy:
Příprava špenátové náplněDo většího hrnce dáme vařit dostatečné množství vody.Čerstvý špenát důkladně propláchneme vodou, odstraníme povadlé listy a odštípneme stonky, zmrazený špenát necháme částečně povolit.Špenát vložíme do vroucí vody a jednu minutu povaříme. Potom ho slijeme do síta, vytřepeme vodu, ochladíme proudem studené vody a necháme vychladnout. Nakonec důkladně vymačkáme všechnu vodu a špenát smícháme s jednou lžící sójové omáčky a podle chuti se 100 ml vína.
Příprava omeletyVejce zlehka promícháme se zbytkem sójové omáčky, cukrem, rybím vývarem a 100 ml rýžového vína.Zahřejeme pánev a nalijeme na ni trochu oleje. Přidáme 1/4 celkového množství vaječné směsi a necháme ji na pánvi při střední teplotě ztuhnoutOmeleta by měla zůstat na povrchu lehce vlhká. Pak ji přesuneme na vál a zbytek vaječné směsi upravíme ve třech dávkách stejným způsobem.
Naplnění a srolování omelety:Špenát rozdělíme na čtyři porce a z každé utvoříme na omeletě podlouhlý váleček. Pak omeletu srolujeme, zabalíme do potravinové fólie a necháme úplně vychladnout.Před podáváním nakrájíme na válečky.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME