Vejce sázená a vejce "na kyselo"
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", Pannonia-Budapešť, 1960)
Suroviny pro 2 osoby:4 vejce
Na sázená vejce:150 ml smetanystrouhaný parmazánmáslo (velikosti ořechu)
Na vejce "na kyselo":
hustá hnědá zapražená polévkacukrkoření: bobkový list, citrónová kůra, špetka majoránkyvinný ocet1 citrón a citrónová šťáva
Postup přípravy:
Sázená vejce přichystáme, když je upečeme na másle, nejlépe v kulaté malé formě, nebo v miskách speciálního lívanečníku, současně je hned osolíme. Vejce jsou správně pečená, když je bílek již sražen, ale přitom je ještě vláčný a žloutek je polotekutý. Proto pečeme jen na mírném ohni, neboť jinak prudce upečený bílek se stává houževnatým. Vejce dosolíme a žloutek potřeme lehce peroutkou namočenou v oleji, nebo v rozhřátém másle. Sázená vejce můžeme vylepšit, když na pánvi rozpustíme kousek másla a přidáme smetanu. Jakmile začne smetana vřít, rozklepeme do ní vejce, osolíme, posypeme strouhaným parmazánem a bez míchání počkáme několik málo minut až bílky ztuhnou. Podáváme v míse, ve které jsme vejce připravili.
Vejce "na kyselo" připravíme opatrným rozklepnutím vajec do husté zapražené hnědé polévky, ochucené cukrem a kořením. Dáváme pozor, aby se nám vajíčka nesmíchala. Můžeme si pomoci tím, že lžící v hrnci roztočíme až vznikne vír. Do středu víru pak syrové vejce pomocí misky (větší lžíce) vložíme. Setrvačné síly usnadní přípravu pěkně tvarovaných vajíček. Pak přidáme trochu vinného octa a citrónu; chvíli povaříme a podáváme jako polévku.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME