Indonéské smažené nudličky - Mie Goreng
(Soňa Čermáková: "Indonésie", Malang, 2001, indonéská kuchyně)Nudle - se dostaly do Jihovýchodní Asie z Číny a brzy se staly základním rychlým jídlem (typu "fast food") ve většině zemí Asie. V Indonésii můžeme koupit smažené nudličky a smaženou rýži ("nasi goreng") doslova ve všech koutech země. Nudličky či rýže zde většinou servírují s nakládanými pálivými okurkami "acar-acar".
Suroviny na 3 porce:450 g čínských vlasových nudlí60 ml oleje1 cibule4 stroužky česneku, jemně nakrájené1-2 čerstvé červené chilli papričky, bez semínek a nakrájené1 hrnku jemně nakrájeného kuřecího / vepřového masa250 g oloupaných krevetnakrájená celerová nať1 hrnek jemně nakrájeného zelí / kapusty3 lžíce sójové omáčkysůlpepř
Na ozdobu:4 celé jarní cibulky, jemně nakrájené1 okurka
Postup přípravy:Uvaříme nudle podle pokynů na obalu, propláchneme je pod studenou vodou a odložíme stranou.V pánvi wok zahřejeme olej a osmažíme cibulku, česnek a chilli papričky, dokud cibulka nezesklovatí. Přidáme kuřecí/vepřové maso a krevety a mícháme, dokud se maso neuvaří. Přidáme celerovou nať, zelí, sůl a pepř a vaříme ještě 1-2 minuty, zelenina musí být stále křupavá.Do směsi vmícháme uvařené nudle a mícháme, dokud se nudle neprohřejí, nakonec přidáme sójovou omáčku.Na talíři nudle posypeme cibulovými lupínky a nakrájenou jarní cibulkou.Okraj talíře ozdobíme kousky okurky a ihned podáváme.
Poznámka DDK:
Příprava smažených cibulových lupínků: - cibulové lupínky v Indonésii připravují smažením jemně nakrájené šalotky, ale stejně tak je možné připravit lupínky následujícím způsobem: 1 šálek usušených cibulových lupínků smažíme za častého míchání na mírném plameni. Až cibulka zhnědne a začne vonět, můžeme ji dát do vzduchotěsné nádoby a uskladnit pro další použití. Cibulové lupínky sušené si můžeme dnes již hotové koupit v obchodech s asijskými a arabskými surovinami.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME