Tarhoňa - pokrmy s těstovinovou rýží
(Elek Magyar"Kuchařská kniha Labužník", str. 93, Pannonia Budapešť, 1960, maďarská kuchyně)
Těstovinová rýže neboli "tarhoňa" - je speciální maďarská těstovina. Dělávala se vždy po domácku a jejím domovem je szegedínský kraj. Dnes ji můžeme koupit v sáčku připravenou ve velkém - průmyslově. Tarhoňa je jako příloha všestranná. Hodí se k perkeltům a k jiným masům se šťávou např. na paprice nebo majoránce, k dušenému hovězímu šálu, k pečenému zajíci, ale také jako samostatný chod např. posypaná škvarky nebo opečenou slaninou. Dále ji můžeme zkusit povařenou v mléce jako smetanovou polévku se zeleným hráškem a mrkví, promíchanou se sekaným vepřovým a skopovým masem i s obyčejnými brambory a paprikou, nebo v nádivce do plněného zelí či paprik. S houbami a trochou papriky taky není vůbec k zavržení.
Suroviny:
Na těsto:
  • 1 kg hrubé mouky
  • 3-4 vejce
    Na pokrm:
  • sladká paprika
  • 1 lžíce sádla
  • vařící voda

    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto z uvedených surovin - mouky a vajec.
  • Uhnětené těsto protlačíme velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky - tarhoňa.
  • Většinou vždy si připravujeme větší zásobu, tarhoňu usušíme např. na slunci, na vzduchu nebo v troubě a pak v sáčcích z řídké tkaniny uchováváme na vzdušném místě.
  • Při přípravě tarhoně vezmeme lžíci dobrého sádla, trochu sladké papriky špetky soli a upražíme těstovinu dozlatova. Podlijeme ji malým množstvím (!) vařící vody, vodu odpaříme a měkkou tarhoňu ihned podáváme. Tímto postupem získáme velmi chutný pokrm.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]