Domácí tavený sýr z tvarohu
(Josef Urban: Sýrové a tvarohové pokrmy, Sešity domácího hospodaření, svazek 139, str. 7, 5 porcí, Práce, 1986)
Suroviny
500 g tvrdého tvarohu100 g másla2 žloutkykmínsůl
Příloha: Chléb s máslem a pivo
Postup přípravy:Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme.Pak je napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme asi dva tři dny zklihovatět.V kastrolku rozhřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se sýr roztaví a počne houstnout.Sejmeme z ohně a do teplé, ne horké (!), směsi vmícháme žloutky a přelijeme do pěti porcelánových misek, předem vypláchnutých studenou vodou.Misky s obsahem dáme do studena vychladnout.Hotový vychladlý a ztuhlý sýr vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme drobně nakrájenou cibulí, strouhanou ředkvičkou, strouhanou mladou kedlubnou nebo pikantně okořeníme podle chuti a pod. - podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME