Domácí tavený sýr z tvarohu
(Josef Urban: Sýrové a tvarohové pokrmy, Sešity domácího hospodaření, svazek 139, str. 7, 5 porcí, Práce, 1986)

Suroviny
  • 500 g tvrdého tvarohu
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • kmín
  • sůl

  • Příloha: Chléb s máslem a pivo

    Postup přípravy:
  • Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme.
  • Pak je napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme asi dva tři dny zklihovatět.
  • V kastrolku rozhřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se sýr roztaví a počne houstnout.
  • Sejmeme z ohně a do teplé, ne horké (!), směsi vmícháme žloutky a přelijeme do pěti porcelánových misek, předem vypláchnutých studenou vodou.
  • Misky s obsahem dáme do studena vychladnout.
  • Hotový vychladlý a ztuhlý sýr vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme drobně nakrájenou cibulí, strouhanou ředkvičkou, strouhanou mladou kedlubnou nebo pikantně okořeníme podle chuti a pod. - podáváme.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]