Domácí sýr z tvarohu s pivem
(Josef Urban: Sýrové a tvarohové pokrmy, Sešity domácího hospodaření, svazek 139, Práce Praha, 1986)

Suroviny
  • 500 g tvrdého tvarohu
  • 200 ml světlého piva
  • 10 g kmínu
  • sůl
    Příloha: Chléb s máslem a pivo

    Postup přípravy:
  • Tvrdý tvaroh nakrájíme na menší plátky.
  • Plátky rozložíme na talíř a necháme v teple trochu oklihovatět.
  • Pak je podle chuti osolíme, posypeme kmínem, pokropíme pivem a necháme aspoň hodinu stát.
  • Tvaroh se solí, kmínem a pivem napěchujeme do kameninového hrnku, zakryjem čistou utěrkou, kterou zatížíme pokličkou.
  • Sýr necháme uležet v teplé místnosti čtyři až pět dní.
  • Během zrání sýra každý den směs lehce pokropíme pivem.
  • Správně uleželý sýr musí být klihovitý a má mít ostrou vůni, musí uzrát v teple, ale pozor, při vyšší teplotě snadno zkysne.
  • To se také projeví i po delším skladování proto jej po dozrání raději uložíme do chladničky a spotřebujeme co nejdříve.
  • Před podáváním směs vyklopíme s hrnku, vidličkou rozmačkáme a utřeme. Pak vyrovnáme na dezertní talířky do hromádek.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]