Historie výroby tvarůžků
Úvod
K rozvoji manufakturní výroby v Rakousku-Uhersku došlo v 19. století, což bylo spojeno s obecným pokrokem v zemědělství a hlavně v dopravě. Tvarůžky se mohly a začaly vyvážet do okolních zemí rakousko-uherského mocnářství. Počátky jejich průmyslové výroby jsou spjaty s Lošticemi a zdejším povozníkem Josefem Wesselsem, který zde založil manufakturu. Tato byla přeměněna v prosperující továrnu jeho synem Aloisem, který se stal záhy jejich největším producentem. Dnes zde vyrábí tvarůžky společnost A.W. spol. s r.o. za dodržení původní receptury a technologie rodiny Wesselovských.
Historická výroba tvarůžků
Tvaroh je zbaven syrovátky v "tužáku" neboli "tvaružníku", ten se pak prohnětl se solí a někdy i s kmínem (rukama nebo i nohama v dřevěných velkých kádích). Směs byla uložena do dřevěných sudů. Pak ženy "pleskačky" daly tvarůžkům tvar "pleskáním" v rukou. Později se začaly používat dřevěné ruční formy zvané "luskačky". Vytvarované sýry se ukládaly na šindele a ty se kladly na dřevěná lešení, kde oschly za několik dní při normální teplotě. Každý den se přerovnávaly. Oschlé syrečky se omývaly v osolené vodě a pak dávaly do beden s děrovaným dnem, kde odkapaly. Odtud se štosovaly do "kastlí" či "kysní", kde za přístupu teplého vzduchu zrály, zase se několikrát přehazovaly a pak po třetím přerovnání rolovaly do ruliček a ukládaly do tmavého sklepa. Od roku 1900 jsou tvarůžky vyráběny i jako tyčinky.
Při této příležitosti vzpomínám se na naši maminku a její domáckou výrobu tvarůžků za války v Buchlovicích. Tehdy nebyly tvarůžky v obchodech vůbec dostupné, zbyla jen vzpomínka a tak je rodiče, v zoufalé touze po této lahůdce, sami začali podomácku a pro svou potřebu vyrábět.
Odkazy:Tvarůžky ve studené kuchyni
- zde mezi uvedenými pěti recepty naleznete kakánek, dále způsob přípravy většího množství "tvarůžkové hmoty" jejich smícháním s tvarohem "Nastavované tvarůžky" a "Rozhudu pro pravé chlapy", sýrovou roládu.Malá teplá jídla z tvarůžků
- zde mezi pěti recepty je uvedena: Frolikova olomoucká sedlina - Tvarůžkové smaženky - Antonínova míchaná vejce - Olomoucký horký pes - Smažené olomoucké rolky - Knedlíky s tvarůžky.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME