Smažený sýr s tatarskou omáčkou - Smažák s tatarem
(Recept z časopisu "Apetit" str. 78, říjen 2008, česká kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:4 plátky sýra asi 1 cm silné (např. goudy, ementálu eidamu, mozzarely, hermelínu naplněného drceným stroužkem česneku1 vejce, 1 lžíce mléka a 1-2 lžíce hladké mouky, na těstíčkostrouhanka z bílého pečivaolej na smažení1 kg oloupaných brambor a pokrajenýchsůl50 g másla a nasekaná petrželka nebo pažitka při podávání
Na tatarskou omáčku:200 g majonézy a 1 lžíce bílého jogurtu2 nakládané okurky, nadrobno2 jarní cibulky, nadrobno2 lžičky kaparů, nasekaných1 lžička worcesterské omáčky1 lžička plnotučné hořčicesůl a mletý pepř.
Postup přípravy:
Příprava tatarské omáčky a brambor:Přísady na tatarskou omáčku opromícháme a dáme rozležet do chladničky. Do osolené vody dáme vařit brambory.Když budou brambory skoro hotové začneme smažit již obalený sýr v těstíčku nebo trojobalu.
Obalení a smažení sýra v těstíčku:Do vajec s mlékem postupně zašleháme mouku, až vznikne hladké těstíčko hustoty jako na lívance.Do těstíčka namočíme vždy plátek sýra a pak ho obalíme ve strouhance. Postup ještě jednou opakujeme, aby sýr při smažení nevytékal.Sýr smažíme asi v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, z obou stran dozlatova.
Podávání:Necháme krátce okapat na papírovém ubrousku a ihned podáváme dokud je sýr tekutý, s již uvařenými bramborami polité máslem a s tatarskou omáčkou.Na závěr posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.
ZPĚT do kapitolyHOME