Smažený sýr s tatarskou omáčkou - Smažák s tatarem
(Recept z časopisu "Apetit" str. 78, říjen 2008, česká kuchyně)

Smažený sýr, ilustrační fotoSuroviny pro 4 osoby:
  • 4 plátky sýra asi 1 cm silné (např. goudy, ementálu eidamu, mozzarely, hermelínu naplněného drceným stroužkem česneku
  • 1 vejce, 1 lžíce mléka a 1-2 lžíce hladké mouky, na těstíčko
  • strouhanka z bílého pečiva
  • olej na smažení
  • 1 kg oloupaných brambor a pokrajených
  • sůl
  • 50 g másla a nasekaná petrželka nebo pažitka při podávání
    Na tatarskou omáčku:
  • 200 g majonézy a 1 lžíce bílého jogurtu
  • 2 nakládané okurky, nadrobno
  • 2 jarní cibulky, nadrobno
  • 2 lžičky kaparů, nasekaných
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a mletý pepř.

    Postup přípravy:
    Příprava tatarské omáčky a brambor:
  • Přísady na tatarskou omáčku opromícháme a dáme rozležet do chladničky. Do osolené vody dáme vařit brambory.
  • Když budou brambory skoro hotové začneme smažit již obalený sýr v těstíčku nebo trojobalu.
    Obalení a smažení sýra v těstíčku:
  • Do vajec s mlékem postupně zašleháme mouku, až vznikne hladké těstíčko hustoty jako na lívance.
  • Do těstíčka namočíme vždy plátek sýra a pak ho obalíme ve strouhance.
  • Postup ještě jednou opakujeme, aby sýr při smažení nevytékal.
  • Sýr smažíme asi v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, z obou stran dozlatova.
    Podávání:
  • Necháme krátce okapat na papírovém ubrousku a ihned podáváme dokud je sýr tekutý, s již uvařenými bramborami polité máslem a s tatarskou omáčkou.
  • Na závěr posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]