Španělský naložený sýr
(Kristina Kopáčková: "Pikantní pohoštění", sešity domácího hospodaření, sv. 141, Práce Praha 1986, španělská kuchyně)
Suroviny:500 g nivy, rokfóru nebo gorgonzoly, na 1 cm silné plátky3 cibulky, nadrobnohrubě drcený černý pepř150 ml španělského vína sherry nebo českého vermutu Tesavela Carmen1 hrst jader vlašských ořechů
Postup přípravy:Do keramické mísy s pokličkou nebo do kameňáku po babičce naklademe vrstvy z plátků sýra a nakrájené cibule.Každou vrstvu posypeme pepřem a pokropíme vínem. Navrch naklademe jádra vlašských ořechů. přikryjeme pokličkou a v chladu necháme tři až čtyři dny odležet, až sýr získá patřičné aróma.Pak podáváme k jemným masům místo bylinkového másla nebo jako doplněk k sýrům podávaným po hlavním chodu.
Poznámka DDK
Podle informace z i-stránky "Průvodce vínem.cz v tuzemsku vyráběly dezertní vína dva podniky – "České vinařské závody" závod Tesavela a "Moravské vinařské závody" v Brně. Tesavela vyráběla mimo základní typy jako dezertní žluté a dezertní červené i speciální vína napodobující světové značky vín. Byl to Dukát, který se podobal Madeiře, Carmen připomínající Malagu a Torero napodobující portská vína. Moravské vinařské závody vyráběly dezertní vína pod značkou Metropol a byl to Jadran – žluté dezertní víno a Granát – červené dezertní víno. V posledních letech se projevil značný nezájem spotřebitelů o dezertní vína, oba podniky zanikly a uvedená vína jsou již jen historií. V současnosti vyrábějí dvě vína portského typu. Jedno vyrábí Vinopol Velké Bílovice pod názvem Port Bohemica. Má zlatavě červenohnědou barvu, těžší, sladkou, plnou chuť s výraznou hroznovou vůní. Druhé víno je výsledkem práce malého vinaře, pochází z Vinných sklepů rodiny Špalkových. Nazývá se Šaler, je dodáváno ve speciálních lahvích o obsahu 0,5 litru a jeho jakost je velmi dobrá.
ZPĚT do kapitolyHOME