Pečený hermelín se žampióny a tymiánem
(Anon.:"Svět kuchyně", díl 1, str. 1, 2002)
Pečený hermelín - okořeněný tymiánem je vynikajícím teplým předkrmem nebo svačinou pro nevšední příležitost. Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra "camembert". Hermelín má bílou, smetanovou barvu, tvar připomínající puk a výraznou chuť, kterou ocení nejeden labužník. Hermelín skladujeme v chladničce při teplotě 4 – 8°C. Před jeho konzumací je ale vhodné nechat sýr cca 30 minut mimo chladničku, protože tak lépe vynikne jeho chuť. Na českém trhu se prodává pod různými komerčními názvy (Královská pečeť. Sedlčanský hermelín aj.) Sýr je bílého kruhovitého vzezření (vypadá jako puk). I po zakoupení a uchovávání v chladných místnostech se mění organoleptické vlastnosti tohoto sýra. Plísňové sýry jako hermelín či camembert mají skvělou chuť s jemně kořenitými mladými červenými víny (André, Cabernet Sauvignon, Frankovka, apod). Hermelín je výborný i k bílému révovému vínu. Sýr se s oblibou také nakládá viz recepty DDK. například ZDE.
Pečený hermelínSuroviny pro 4 osoby:
  • 4 kolečka hermelínu nebo camembertu
  • 4 středně velké žampióny
  • špetka tymiánu
  • šťáva z 1 citrónu
  • sůl
  • olej
    Na ozdobu:
  • 1 lžíce petrželové natě, nakrájené
  • 4 listy hlávkového salátu

  • Příloha: pečivo, brusinková nebo klikvová zavařenina

    Postup přípravy:
  • Z alobalu nebo pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce tak, abychom do každého zabalili celé kolečko sýra.
  • Čtverce potřeme olejem a na každý položíme hermelín.
  • Žampióny omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Sýry osolíme, posypeme tymiánem a poklademe je žampiony.
  • Vše důkladně zabalíme do čtverců alobalu nebo papíru, položíme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 200°C na dobu 10 minut.
  • Zapečená sýrová kolečka vyjmeme z obalu, položíme na salátové listy a posypeme petrželovou natí, citrónovou šťávu podáváme zvlášť.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]