Obatza z mnichovské pivnice
(Z časopisu "Chatař a chalupář", č. 10, str. 40, 2001, německá kuchyně)Mnichovská Obatza - "Obazder-Gerupfer"- Boarisch guad - připomíná tzv. "sokolský tatarák" známý z našich hospod, ale s tím rozdílem, že u nás si každý směs míchá sám na talířku. Většinou si směs přistřujeme palívými ingrediencemi jako je harissa, feferonky, chilli pasta a někdy i různé bylinky. Jako základní ingredience je u nás používán přiměřeně rozleželý nakládaný hermelín.
Suroviny:200-300 g pivního sýra (nebo měkkého camembertu, hermelínu či romadůru)50 g másla2 cibule, nadrobno2-3 lžíce pivamletý pepř2-3 lžičky sladké mleté paprikysůllisty hlávkového salátu nebo nakrájená pažitka na ozdobu
Příloha: chléb, pečivo
Postup přípravy:Nejdříve rozetřeme sýr s máslem a s drobně nahrájenou cibulkou.Pak přidáme pepř, papriku a pivo (může být klidně i světlé), ale se solí šetříme, protože sýry bývají dost slané. Lžící namáčenou do horké vody vykrajujeme ze sýrové hmoty jakési homolky, které klademe na salátové listy rozložené na míse nebo talíři.
Na závěr ještě jeden recept z mnichovské hospody:
Obazder-Gerupfer:125 g uleželého camembertu rozmělníme vidličkou (vypijeme 1. pivo), přidáme 4 lžíce smetany (vypijeme 2. pivo), nasypeme drobně nasekanou cibuli (vypijeme 3.pivo).Ochutíme solí, pepřem a na talířku ještě poprášíme paprikou, ochutnáme a vypijeme 4. pivo.Máme hotovo a podáváme k dalším pivům.
Poznámka DDK:
Hermelín či Camembert - je správně uleželý, když při nákupu stlačíme balíček prsty. Musí to jít lehce. Ještě lepší varianta je nakoupit sýr jeden týden před akcí a "uzrát" si ho doma pod dozorem.ZPĚT do kapitolyHOME