Řecký nakládaný sýr
(Pavel Žaloudek, České noviny, 2001, řecká kuchyně)

Suroviny:
  • sýr feta nebo balkánský, istanbul či jiný podobný balkánský sýr (dělený na asi 150 - 200 g kousky)
  • čerstvé snítky rozmarýnu, oregána a bazalky
  • celé oloupané stroužky česneku
  • vypeckované černé i zelené olivy
  • panenský olivový olej.
    Příloha: olivy, čenek a olej, zelenina, bílé víno

    Postup přípravy:
  • Sýr nalámeme na 150 g až 200 g kousky a naplníme do sklenic střídavě se snítkami bazalky, oregána a rozmarýnu, celými stroužky česneku a celými olivami.
  • Vše důkladně zalijeme kvalitním olivovým olejem.
  • Sklenice zavíčkujeme nebo uzavřeme alobalem a necháme v chladnu dobře odležet (nejméně 10-14 dní).
  • Podáváme nakrájené na malé kostky s olivami, česnekem, pokapané olivovým olejem smíchaným ještě s lisovaným česnekem.
  • K tomu se výborně hodí čerstvá krájená zelenina (papriky, rajčata, okurky).
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]