Řecký nakládaný sýr
(Pavel Žaloudek, České noviny, 2001, řecká kuchyně)
Suroviny:sýr feta nebo balkánský, istanbul či jiný podobný balkánský sýr (dělený na asi 150 - 200 g kousky)čerstvé snítky rozmarýnu, oregána a bazalkycelé oloupané stroužky česnekuvypeckované černé i zelené olivypanenský olivový olej.
Příloha: olivy, čenek a olej, zelenina, bílé víno
Postup přípravy:Sýr nalámeme na 150 g až 200 g kousky a naplníme do sklenic střídavě se snítkami bazalky, oregána a rozmarýnu, celými stroužky česneku a celými olivami. Vše důkladně zalijeme kvalitním olivovým olejem.Sklenice zavíčkujeme nebo uzavřeme alobalem a necháme v chladnu dobře odležet (nejméně 10-14 dní).Podáváme nakrájené na malé kostky s olivami, česnekem, pokapané olivovým olejem smíchaným ještě s lisovaným česnekem. K tomu se výborně hodí čerstvá krájená zelenina (papriky, rajčata, okurky).
ZPĚT do kapitolyHOME