Malá teplá jídla z tvarůžků
Zde uvádím další zajímavé recepty z knížky Luboše Švehelky:"Kouzelný tvarůžek aneb kuchařka neobvyklé vůně", kterou vydalo nakladatelství "Paseka" v Litomyšli v roce 1995. Měl jsem ji půjčenou na pár týdnu ke studiu. Autor zde uvádí vedle receptů výhradně z tvarůžků, také zajímavé informace o historii této "loštické speciality". Některé informace o výrobě jsem uvedl v "Dadalově lexikonu" - přílohy DDK" pod heslem "tvarůžek. Každopádně vám tuto záslužnou knihu - pokud ještě někdy vyjde, vřele doporučuji. A tak, než se tak stane, zde máte několik převzatých receptů na malá teplá jídla. Pouze lituji, že dnes jsou tvarůžky poměrně drahé!
Frolikova olomoucká sedlina - Tvarůžkové smaženky - Antonínova míchaná vejce -
- Olomoucký horký pes - Smažené olomoucké rolky - Knedlíky s tvarůžky

Frolíkova olomoucká sedlina
Suroviny:
  • 200 g tvarůžků
  • 1 větší cibuli
  • sladkou papriku
  • olej
    Příloha: čerstvý chléba a pivo
    Postup přípravy:
  • Na troše oleje osmahneme na plátky pokrájenou cibuli, na ní navršíme tvarůžky, posypeme je paprikou.
  • Na velmi mírném ohni je necháme bez míchání sýr zvolna rozpustit.
    nahoru

    Tvarůžkové smaženky
    Suroviny (na jednu porci):
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 25 g tvarůžků
  • 2 lžíce strouhanky
  • hořčice
  • 1/4 cibule
    Příloha: krajíc chléba a pivo
    Postup přípravy:
  • Tvarůžek nastrouháme a smícháme s rozšlehaným vejcem, strouhankou a solí.
  • Vzniklou hmotu vlijeme na rozpálenou pánev a z obou stran osmažíme.
  • Výsledek položíme na chléb namazaný hořčicí a posypeme jemně nasekanou cibulí.
    nahoru

    Antonínova míchaná vejce
    Suroviny (na jednu porci):
  • 2 - 3 vejce
  • 25 g tvarůžků
  • sůl, kmín
  • máslo
    Příloha: čerstvý chléb a pivo
    Postup přípravy:
  • Na mírném ohni rozpustíme máslo, na něj dáme pokrájené tvarůžky s drceným kmínem a počkáme až se roztaví.
  • Pak přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí.
    nahoru

    Olomoucký horký pes
    Suroviny:
  • 100 g tvarůžků
  • 4 rovné rohlíky (tyčinky)
  • hořčice
  • 100 g měkkého salámu
    Příloha: pivo
    Postup přípravy:
  • Rohlíkům odřízneme špičku, a obráceným koncem vařečky do nich vytlačíme podélnou dutinu a dutinu vytřeme hořčicí.
  • Do dutiny zasuneme tyčinku tvarůžku obalenou v plátku salámu a dáme zapéci do předehřáté trouby.
    nahoru

    Smažené olomoucké rolky
    Suroviny:
  • 4 silnější plátky šunky
  • 100 g tvarůžků
  • 4 plátky tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • světlé pivo dle potřeby
  • olej na smažení
    Příloha: čerstvý chléb, veka a vždy pivo
    Postup přípravy:
  • Na plátky šunky položíme plátky sýra, posypeme je nadrobno nakrájenými tvarůžky a pevně zabalíme.
  • Z vejce, mouky a trochy piva připravíme řidší těstíčko.
  • V těstíčku omočíme rolky a osmažíme v rozpáleném oleji.
    nahoru

    Knedlíky s tvarůžky
    Suroviny (pro jednu osobu):
  • 3 - 4 plátky houskových knedlíků
  • 70 g tvarůžků
  • 1/2 cibule
  • 50 g slaniny
  • pepř
    Postup přípravy:
  • Slaninu nakrájíme na drobné kostíčky a necháme zesklovatět.
  • Pak na ní osmahneme cibuli a na kostičky nakrájené knedlíky.
  • Opepříme a stále mícháme, dokud se tvarůžky nerozpustí.

    Poznámka DDK:
    Autor "Kouzelného tvarůžku"
    - je vyzkoušel jako sýrový přídavek do: šunkafleků, zapékaných bramborů, jako přídavek do bramborového guláše (přidat až na konec), do šťouchaných brambor, přímo do těsta na bramboráky, jako náplně již do hotového bramboráku (vložil, přeložil a zapekl), do těsta na střapáče (nočky), vložené mezi dva chleby, které obalené ve vejcích usmažil nebo tvarůžky vložené do naříznutých polovin v troubě ve slupce upečených brambor atd. Vyzkoušejte si to nakonec sami a nezapomeňte vždycky na pivo!

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]