Tvarůžky ve studené kuchyniVyzkoušel jsem několik receptů z knížky Luboše Švehelky:"Kouzelný tvarůžek aneb kuchařka neobvyklé vůně". Vydalo ji nakladatelství "Paseka" v Litomyšli v roce 1995. Měl jsem ji půjčenou na pár týdnu ke studiu. Autor zde uvádí kromě receptů výhradně z tvarůžků i zajímavé informace o historii této "loštické speciality". Některé informace o této výrobě jsou v Lexikonu - příloze DDK" pod heslem, jak jinak - tvarůžek. Každopádně vám tuto záslužnou knihu - pokud ještě někdy vyjde - vřele doporučuji a než tomu tak bude, zde máte několik receptů ze studené "tvarůžkové" kuchyně:
Kakánek - Nastavované tvarůžky - Rozhuda pro pravé chlapy - Bleskurychlá pomazánka - Sýrová roláda
Kakánek
Suroviny:200 g tvarůžkůsvětlé pivodrcený kmín
Příloha: čerstvý chléba a pivo
Postup přípravy:Kakánek byl mým prvním pokusem do kterého jsem se pustil; recept byl jednoduchý a výsledek stál opravdu za to. Tvarůžky naskládáme např. do sklenice s uzaviratelným víčkem (po kompotu, nebo zelenině) a jednotlivé vrstvy zasypáváme kmínem. Pak tvarůžky zalijeme pivem, tak aby byly ponořené a uzavřeme víčkem. Necháme stát v chladu a temnu. (Dal jsem sklenici s tvarůžky do lednice asi tak doprostřed.) Když se sýr za pár dní (2-3) změní v jednolitou hmotu, jež začíná botnat a klokotat, je kakánek hotový. Zbývá ho jen namazat na čerstvý chléb s máslem. Zajímavé bylo, že kakánek neměl charakteristickou vůni po tvarůžkách, ale spíš voněl po pivu.
nahoru
Nastavované tvarůžky
Suroviny:250 g měkkého tvarohu200 g tvarůžků100 ml mlékasůldrcený kmín
Příloha: čerstvý chléba a pivo
Postup přípravy:Tady jsem si vzpomněl na dobu po válce v Buchlovicích, kdy naše rodina se snažila připravit tehdy nedostupný tvarůžek sama doma z tvarohu. Hliněný vypálený hrnec s tajemnou náplní pak stál vždy asi na čtvrtém schodu do sklepa, převázaný pergamenovým papírem. Tak tedy my teď tvaroh utřeme s mlékem, trochou soli a lžičkou drceného kmínu. Zamícháme do něj na kousky pokrájené tvarůžky a tohle všechno upěchujeme do nádoby, kterou uzavřeme. Necháme asi týden stát v chladu a temnu. Získáme celkem uctihodné množství pomazánky, která je chuťově od tvarůžků k nerozeznání.
nahoru
Rozhuda pro pravé chlapy
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu200 g tvarůžků100-200 ml mléka50 g másla1 cibulesůlpálivá paprikapepř
Příloha: čerstvý chléb a pivo
Postup přípravy:Tvaroh utřeme s máslem, přidáme mléko a našleháme ho vidličkou do pěny. Přidáme nastrouhané tvarůžky, jemně nakrájenou cibuli, koření a podle chuti osolíme. Mažeme na chléb s máslem nebo na slané sušenky.
nahoru
Bleskurychlá pomazánka
Suroviny:100 g tvarůžků100 g tvrdého sýra2 natvrdo vařená vejce100 g měkkého salámu100 - 150 g tatarské omáčky sůl a pepř
Příloha: čerstvý chléb, veka, slané sušenky a vždy pivo
Postup přípravy:Vejce a salám nakrájíme na velmi nadrobno, tvarůžky a sýr nastrouháme nebo umeleme. Promícháme s tatarskou omáčkou, dle chuti osolíme a okořeníme a necháme v chladu rozležet.
nahoru
Sýrová roláda
Suroviny:500 g tvrdého eidamu200 g tvarůžků250 g měkkého tvarohu150 g libovolné uzeniny1 cibule50 g máslapepř a sladká paprika
Příloha: čerstvý chléb, veka, slané sušenky a vždy pivo
Postup přípravy:Sýr vcelku vložíme do mikroténového sáčku, ten pevně zavážeme a vložíme do hrnce z vodou. Vaříme 20 minut a zatím připravíme nádivku.
Příprava nádivky:Tvarůžky, uzeninu a cibuli umeleme na masovém strojku, smícháme s tvarohem utřeným s máslem, okořeníme, případně opatrně osolíme.Vyjmeme sáček se sýrem z vody a bez otálení sýr položíme na vál potřený olejem a pomaštěným válečkem rozválíme sýr na tenkou placku (nebo si pomůžeme fólií). Placku potřeme náplní, srolujeme, zabalíme do fólie a dáme do ledničky na pár hodin ztuhnout. Před podáváním příčně nakrájíme na plátky.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME