Tofu je znám jako sójový tvaroh. Je to vlastně měkký sýr připravený srážením čerstvého sójového mléka koagulátorem. Jako jemný výrobek, dovede absorbovat jakoukoliv chuť a vůni, které převezme z přidaných ingrediencí. Je bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny řady B a obsahuje nízké procento sodíku. Vznik tofu je datován v dávné čínské historii, kdy si vojáci připravovali polévku z mořské vody a sójových bobů. Při vaření se z bílkoviny začaly tvořit žmolky, které připomínaly podmáslí. Technologii výroby sójového sýru tofu vylepšili buddhističtí mniši. V současné době se používá jako náhrada masa. Připravuje se ze sójového mléka vysrážením pomocí mořské řasy nigari. Je velmi kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku, železa.
Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech:
12,9 gramů bílkovin
4,0 gramů tuků
0,1 gramů uhlohydrátu
9,1 gramů vlákniny
minerály: draslík, vápník, železo, magnézium
stopové prvky
vitamíny řady B
Energetická hodnota = 378 kJ/100 g.
Tofu se dále při zpracovává pro přípravu pokrmů a to i když je samotné lehce stravitelné. Mezi výrobky této řady lze jmenovat např:
česnekové tofu - ochuceno česnekem
marinované tofu - macerované a smažené
uzené tofu - speciálně uzené ochucené tofu.
Mezi výrobky z tofu řadíme: tofu karbanátky, tofu burgery, tofu salámy, tofu párky, pomazánky a paštiky. Tyto výrobky mají rozdílnou technologii výroby. Liší se rovněž po chuťové stránce v závislosti na použitém koření. Na tyto výrobky jsou kladeny maximální nároky zejména na jejich logistiku (tj. dopravu, uskladňování atd.). Všechny patří mezi výrobky, které odborně označujeme jako "výrobky rychle podléhající zkáze". Při jejich manipulaci nebo skladování je nutno zajistit patřičné skladovací podmínky, které jsou obvykle při teplotách 1 - 5°C. Trvanlivost výrobků je rozdílná - od 7 dnů po cca 3 měsíce. V supermarketech jich můžeme nalézt několik druhů tofu. Rozmanitost lze shledat rovněž ve tvaru, struktuře a tuhosti tofu. Tuhé tofu - se používá do polévek, na smažení a grilování, na jídla připomínající maso. Podobá i složením sýru, obsahuje více bílkovin, tuku a vápníku než ostatní formy tofu. Měkké tofu (bavlněné tofu) - je dobré pro přípravu pokrmů, které mají udržet během přípravy tvar, tj. při přípravě se i částečně míchají, Jemné tofu (hedvábím ceděné tofu) - je krémový výrobek na výrobu dezertů, polévek omáček, majonéz atd., který vzhledem připomíná puding.