Palačinkové krokety
(Z časopisu "Svět kuchyně" vydal Radian s.r. o., Havířov 2001)Palačinkové krokety - plněné žampiony a kyselím zelím postaví nás i naše unavené hosty třeba i o půlnoci zaručeně opět na nohy. V podstatě jde plněné palačinky složené po naplnění do obdélníku a následně ještě osmažené v trojobalu. Krokety podáváme jako přílohu např. k čistému tj. přecezenému "barščiai" (litevskému boršči z červené řepy a zelí.) Jedna porce má 186 kcal a obsah tuku je střední. Jsou zdrojem vitamínu C.
Suroviny pro 8 porcí:
Na palačinkové těsto: 3 šálky hladké mopuky3 vejce1 sklenice mléka1 lžička cukrusůl podle chuti
Na obalení naplněných palačinek:2 vejce, 1 šálek strouhanky6 lžíc pokrmového tukušpetka soli
Na nádivku:
600 g kyselého zelí400 g žampionů2 cibule4 lžíce oleje polévkového koření typu Maggisůl a a pepř podle chuti.
Postup přípravy:
Připrava těsta na palačinky: Vejce rozšleháme v mléce a postupně přidáváme mouku, cukr a sůl.Těsto zředíme vodou tak, aby získalo konzistenci husté smetany a na 30 minut je odložíme.Z odpočinutého těsta usmažíme palačinky jako obvykle
Příprava nádivky Kysané zelí nakrájíme, uvaříme a scedíme.Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a na dvou lžících rozpáleného tuku osmažíme dozlatova.Žampiony omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na plátky a usmažím na zbytku oleje.Před koncem smažení přidáme polévkové koření, osmaženou cibuli se zelím, dochutíme solí a pepřem a smažíme ještě 10 minut.Na každou palačinku dáme lžíci nádivky a přeložíme jako obálku, abychom získali zvar obdélníku.
Obalování palačinek v trojobaluVejce rozšleháme se dvěma lžicemi vody a špetkou soli.Máčíme v nich připravené obdelníky-krokety a obalujeme je ve strouhance.Krokety smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.
ZPĚT do kapitolyHOME