Košíčky s cibulí a mozzarellou
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 98, Columbus Praha, 2000)
Suroviny:250 g rozmrazeného listového těsta (pokud bylo zmrazené)2 středně velké červené cibule na plátky1 červená paprika bez jader a slupky na proužky8 menších rozpůlených rajčat100 g pokrájeného sýru mozzarella8 snítek tymiánu.
Postup přípravy:Listové těsto rozválíme a ostrým nožem je rozkrájíme na obdélníky 8 x 4 cm -zbylé odřezky těsta uchováme.Upravené těsto dáme na 30 minut do ledničky.Rozmístíme pláty těsta na plechu vyloženém pergamenovým papírem.Okraje plátků potřeme vodou a ze zbylého těsta uděláme po obvodu zvýšené okraje.Cibuli nakrájíme na plátky a ty rozdělíme na čtvrtiny.Rozpůlíme červenou papriku a zbavíme jí semínek.Cibuli i papriku pečeme pod předehřátým grilem asi 15 minut.Opečené půlky papriky vložíme do polyethylenového sáčku, uzavřeme a necháme je asi 10 minut zapotit; pak slupku snadno sloupneme např. pod vodou z vodovodu (můžeme je také opéci nad plamenem plynového sporáku) a dužinu pak pokrájíme na proužky.Čtverce těsta pokryjeme stejně velkými čtverci alobalu a 6-10 minut pečeme v předehřáté troubě při 200°CAlobal sejmeme a pečeme ještě dalších pět minut.Do upečených "košíčků" z listového těsta vložíme cibuli, papriku, dále rozpůlená rajčata, kousky sýra a posypeme tymiánem.Na závěr vložíme naplněné košíčky ještě asi na 15 minut do trouby a zapečeme dozlatova.Podáváme ještě horké.
ZPĚT do kapitolyHOME