Ruské pirohy
("Svět kuchyně" číslo 38, str. 5, 2002, ruská kuchyně)
Suroviny:
Na těsto:350 g hrubé nebo polohrubé mouky1 vejce1 lžičky soli1/2 šálku vlažné vody
Na náplň:500 g uvařených brambor150 g tvarohu1 vejce1 cibule50 g máslasůl a pepř
Postup přípravy:
Příprava nádivky pirohů:Uvařené vychladlé brambory a tvaroh umeleme. Přidáme vejce, promícháme. Nasekanou cibuli osmahneme na másle, necháme vychladnout a vmícháme do směsi. Chuť nádivky zdůrazníme osolením a opepřením.
Příprava těsta na pirohy:Mouku prosejeme na vál, uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce a prohněteme s moukou. Pak postupně přidáváme celkem půl šálku vlažné vody a rukama zaděláme těstoHotové hladké těsto rozdělíme na čtyři části. Tři díly odložíme a přikryjeme utěrkou, aby neoschly.
Plnění pirohů nádivkou:Z prvního dílu vyválíme tenkou placku a sklenicí nebo kulatou formičkou vykrájíme kolečka. Na každé kolečko dáme jednu lžičku připravené nádivky (viz výše), v polovině přeložíme a okraje pečlivě spojíme. Stejným způsobem zpracujeme zbytek těsta. Pirohy slepujeme postupně a ty které jsou již hotové přikryjeme lněnou utěrkou nebo fólií, aby neoschly, než je začneme vařit.
Uvaření pirohůV hrnci uvedeme do varu 1,5 litrů osolené vody. Opatrně vkládáme připravené pirohy a vaříme je asi 2-3 minuty, až vyplavou.
Podávání pirohů:Pirohy podáváme se škvarky, s rozpuštěným máslem nebo s kysanou smetanou.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME