Mexické enchilady se zeleninou (Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Enchilady, enchiladas - jsou měkké tortilly o průměru jen asi 13 cm. Bývají naplněny nějakou náplní, to se jim ale říká "taco"; když jsou usmažené do křupava tak se nazývají "tostada". Enchiladas jsou často srolované, pokryté omáčkou a zapečené, jak je zřejmé z uvedeného receptu, kterými jsem enchilady připravil, a to i s uvedenými odchylkami od originálu; byly moc chutné.
8 nakrájených malých klásků kukuřice (použil jsem zmrazená kukuřičná zrna - DDK)
25 g (1 lžíce) rozmrazeného hrášku
1 červená paprika, bez semen na plátky
1 mrkev na tenké plátečky
1 pórek, na kolečka
2 stroužky česneku
1 chilli papričky, bez semínek, rozsekaná Na omáčku:
300 ml rajského protlaku
šalotky, nasekané
1 stroužek česneku
300 ml telecího vývaru (použil jsem hovězí instantní v granulích - DDK)
1 lžička moučkového cukru
1 lžička praškového chilli koření
Postup přípravy: Příprava náplně do tortill: Špenát vhodíme do horké vody a 2 minuty blanžírujeme v horké vodě (zmrazený nemusíme). Necháme okapat a snažíme se na sítu vytlačít co nejvíce vody, a je-li to nutné, nakrájíme ho. Na pánvi na středním oleji rozehřejeme olej, přidáme nakrájené kukuřičné plátky z malých klásků nebo v našem případě rozmrazená kukuřičná zrna i hrášek, papriku, mrkev, pórek, česnek, chilli koření. Rychle osmahneme za míchání během 3 - 4 minut. Když odpaříme nadbytečnou kapalinu, přidáme špenát, osolíme a opepříme. Příprava omáčky na zapečení tortill: Uvedené suroviny na přípravu omáčky vložíme do hrnce, přivedeme k varu. Za míchání na při prudkém varu odpaříme během 30 minut asi 1/3 vody z původního objemu. Na každou tortillu naneseme jednu lžící zahuštěné náplně, srolujeme a položíme "švem" dolů do zapékací misky. Poklademe je všechny, jednu vedle druhé. Omáčku přelijeme přes tortilly, posypeme sýrem a při 180°C, asi během 20 minut, zapečeme - až se sýr rozpustí a na povrchu mírně zhnědne.
Poznámka DDK: Tortilly, tortillas - jsou ploché kukuřičné nebo pšeničné placky charakteristické pro mexickou kuchyni. V Mexiku se pečou na plochém hliněném nebo kovovém disku zvaném "comal". U nás je lze je koupit již hotové ve většině supermarketů a větších obchodech a pak je stačí jen krátkým položením na horkou pánev oživit. Můžeme si je upéci však úplně sami podle receptů uvedených v DDK a to jak
kukuřičné tak
pšeničné. nahoru ZPĚT do kapitoly