Šneci z listového těsta se špenátem ("Prima varečka" TV Prima, březen 2001)
Suroviny:
2 balíčky listového těsta
200 g krájené šunky na plátky - velké obdélníky
200 g plátkového sýra - velké obdélníky
balíček sekaného špenátu např. se smetanou uvařený obvyklým způsobem
1 žloutek na potření šneků
kmín a sůl
Postup přípravy: Oba balíčky listového těsta rozválíme na placku a celou pomažeme souvislou vrstvou špenátu uvařeného obvyklým způsobem. Na vrstvu špenátu naklademe těsně vedle sebe souvislou vrstvu šunky a pak souvislou vrstvu sýra. Placku s náplní velmi těsně a opatrně smotáme a oba konce založíme; stejně je pak odřízneme. Z utvořené rolády nařežeme opatrně ostrým nožem tak, aby se nedeformovaly, plátky 1,5 až 2 cm široké. Plátky klademe na plocho, tj. řezem na plech. Plech nemusíme mazat, neboť listové těsto má v sobě dosti tuku. Snažíme se, aby řezy měly pěkný kulatý tvar a byla úhledné - jako šneci. Dáme je krátce péci do předehřáté trouby tak jak je dobré pro listové těsto při teplotě asi 190 °C až 200 °C, po dobu asi 10 minut. ZPĚT do kapitoly