Italská pizza - se skládá ze tří stavebních kamenů: a) těsta základu, b) omáčky, c) toppingu (45 % váhy, pizzy: sýry zeleniny, olivy, houby, mletá a uzená masa aj. Karina Havlů například uvádí tento základní předpis pro pizzu v knize "Italská kuchařka" (strana 41, nakl. DONA České Budějovice, 1999): Smícháme 300 g hladké mouky, 150 ml vody, 20 g droždí, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli na hladké těsto, které po vyválení na placku pokládáme různými směsmi - se šunkou a žampiony, cibulí a olivami, cuketami, tuňákem, paprikami. Nikdy nechybí jako základ větší množství rajčat nebo rajčatové omáčky a sýr, většinou mozzarela a také parmazán. Pokud spěcháme můžeme na pizzu použít koupené listové těsto, které po rozválení pokryjeme "vším co dům dal a host zanechal" (různé masa, sýry atd.)
Suroviny: Na těsto: Na posypání povrchu: | Na omáčku A: Na omáčku B: |