Škvarkové rohlíčky
(Václav Šticha z Holoubkova: "Z receptáře paní Inemanové", prosinec 2003)

Suroviny:
  • 1 kg hladké mouky
  • 250 g nelisovaných škvarků
  • 25 g soli
  • 125 ml tekutého sádla
  • 2 žloutky
  • 100 g droždí
  • 700 ml mléka
  • 50 ml tekutého sádla na mazání
  • 1 vejce
  • kmín

    Postup přípravy:
    V míse rozetřeme droždí se 3 lžícemi mléka, přidáme 1 lžíci mouky a umícháme řidší těstíčko, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Jakmile droždí vzejde, přidáme mouku, sůl, mléko s rozkvedlanými žloutky, vlažné sádlo a zaděláme těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až se nechytá vařečky a mísy. Pak přidáme škvarky a znovu v míse rukama propracujeme. Povrch těsta poprášíme a dáme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme plát, vykrajujeme trojúhelníčky, pomažeme rozpuštěným sádlem a svineme od širší strany ke špičce, ohneme do tvaru rohlíčku a klademe na pomaštěný plech a necháme ještě asi 10-15 minut kynout. Potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme kmínem a v dostatečně horké troubě pečeme 25-30 minut.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]