Kukuřičné placky Nero Wolfe (Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání str. 84, pro 18-20 kusů, Paseka Litomyšl, 1996)
Suroviny:
2 šálky žluté kukuřičné mouky
1 šálek pšeničné hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky tlučené šalvěje
1 1/2 lžičky soli
4 lžíce másla
1/4 šálku drobně nakrájeného celeru
2 velká vejce
3 šálky mléka
Postup přípravy: V hlubší míse smícháme obě mouky s práškem do pečiva, šalvějí a solí. V malé pánvi rozpustíme máslo a podusíme na něm celer doměkka. Rozšleháme vejce a přidáme s celerem i máslem do mouky. Za stálého míchání postupně přidáváme mléko, až získá hustotu šlehané smetany. Rozehřejeme vymaštěný lívanečník a lžící dávkujeme těsto. Placky obrátíme jen jednou, měly by být z obou stran krásně zlatavé. Začne-li těsto během práce houstnout, rozředíme je trochou mléka. Podáváme jako přílohu s dostatečným množstvím másla. Obměna: Kukuřičné lívance - místo žluté mouky použijeme mouku bílou a celer se šalvějí nahradíme čerstvě mletým pepřem.
Podáváme např. se sýrovou rajskou omáčkou Nero Wolfe.
ZPĚT do kapitoly