Zelňáky z čerstvého zelí se škvarkami
(Z receptáře bábinky kyjovské, Jižní Morava, 1960)
Suroviny:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 300 g zelí
  • 3 lžíce octa (pokud je neděláme z kyselého zelí)
  • 150 g vepřových škvarků
  • pepř a sůl
  • olej na smažení
    Postup přípravy:
    Zelí pokrájíme na nudličky a uvaříme v osolené a okyselené vodě do poloměkka. Necháme okapat a přimícháme menší škvarky. Do směsi vmícháme několik lžic vývaru ze zelí, mouku, sůl a pepř. Připravíme tužší těsto, rozdělíme na díly, vyválíme a obalíme v mouce a usmažíme. Můžeme je upéci na pomaštěném plechu v horké troubě.
    nahoru

    Zelňáky z kysaného zelí se škvarkami
    ("My rádi jíme", TV Nova 1999, podle Věry Martinové)
    Suroviny:
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g škvarků se sádlem
  • kmín
  • sůl
  • 50 ml mléka

  • Postup přípravy:
    Na vál nasypeme mouku a navršíme kopeček, osolíme. Do vrcholu kopečku uděláme důlek kam vložíme, škvarky i se sádlem, kyselé zelí a přiléváme pomalu potřebné množství mléka. Vše na desce rukama zpracujeme do polotuhého těsta. Na pomoučeném desce vyválíme větší placku, ze které vykrajujeme skleničkou kolečka. Kolečka naskládáme na pomaštěný plech a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Také můžeme placky osmažit na pánvi. Můžeme jíst jak teplé a dobré jsou i za studena odleželé.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]