Zelňáky z čerstvého zelí se škvarkami (Z receptáře bábinky kyjovské, Jižní Morava, 1960) Suroviny:
350 g polohrubé mouky
300 g zelí
3 lžíce octa (pokud je neděláme z kyselého zelí)
150 g vepřových škvarků
pepř a sůl
olej na smažení Postup přípravy: Zelí pokrájíme na nudličky a uvaříme v osolené a okyselené vodě do poloměkka. Necháme okapat a přimícháme menší škvarky. Do směsi vmícháme několik lžic vývaru ze zelí, mouku, sůl a pepř. Připravíme tužší těsto, rozdělíme na díly, vyválíme a obalíme v mouce a usmažíme. Můžeme je upéci na pomaštěném plechu v horké troubě. nahoru
Zelňáky z kysaného zelí se škvarkami ("My rádi jíme", TV Nova 1999, podle Věry Martinové) Suroviny:
1/2 kg hladké mouky
500 g kysaného zelí
500 g škvarků se sádlem
kmín
sůl
50 ml mléka
Postup přípravy: Na vál nasypeme mouku a navršíme kopeček, osolíme. Do vrcholu kopečku uděláme důlek kam vložíme, škvarky i se sádlem, kyselé zelí a přiléváme pomalu potřebné množství mléka. Vše na desce rukama zpracujeme do polotuhého těsta. Na pomoučeném desce vyválíme větší placku, ze které vykrajujeme skleničkou kolečka. Kolečka naskládáme na pomaštěný plech a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Také můžeme placky osmažit na pánvi. Můžeme jíst jak teplé a dobré jsou i za studena odleželé. nahoru ZPĚT do kapitoly