Omeleta jablečná (Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 32/33, Svojtka a Vašut Praha, 1991) Suroviny pro 4 porce:
130 g polohrubé mouky
150 ml mléka
1 vejce
sůl
30 g tuku na smažení
1 středně velké jablko, bez jádřince, oloupané, na plátky
50 g tvrdého sýra (např. Eidam), jemně nastrouhaný
30 g ořechových jader, nadrobno nasekaných
Postup přípravy: Mouku, mléko, žloutek a sůl dáme do misky a dobře promícháme. Těsto necháme odstát. Z bílků ušleháme tuhý sníh a metlou zlehka vmícháme do odstátého těsta.
Do rozpáleného tuku v pánvi položíme plátky jablka a hned zalijeme těstem. Omeletu usmažíme z jedné strany, obrátíme, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným s ořechy a dosmažíme. Stejným postupem připravíme další omelety. nahoru
Jablečná omeleta s kysaným zelím (Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 10/11, Svojtka a Vašut Praha, 1991) Suroviny pro 8 porcí:
250 g polohrubé mouky
300 ml mléka
2 vejce
2 středně velká jablka
sůl
40 g tuku na smažení Na zelnou náplň:
50 g anglické slaniny
1 cibule
1středně velké jablko
320 g kysaného zelí
sůl
cukr
majoránka
Postup přípravy:
Mouku, mléko, vejce a sůl zamícháme v misce. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a vmícháme do těsta, které necháme odstát. Z těsta pak na rozehřátém tuku usmažíme postupně osm omelet. Na omelety rozdělíme dušenou jablečno-zelnou náplň.
Příprava jablečno-zelné náplně:
Anglickou slaninu, cibuli a jablko zbavené jadřince nakrájíme na kostičky. Zelí necháme
na cedníku okapat. Na pánvi osmahneme slaninu, přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Přimícháme kysané zelí, na kostičky nakrájené jablko, sůl, cukr a majoránku. Podle potřeby přidáme 100 ml vody. necháme 15 minut podusit.
nahoru ZPĚT do kapitoly