Omeleta špenátová s křenovou náplní
(Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 18/19, Svojtka a Vašut Praha, 1991)
Suroviny pro 4 porce:100 g polohrubé mouky100 ml mléka1 vejcesůl100 g zmrazeného špenátu1/2 středně velké cibule, nakrájená nadrobno1 stroužek česneku1 žloutek1 lžíce mléka20 g tuku na smažení
Na křenovou náplň:2 krémové sýry (žervé)20 g strouhaného křenu
Postup přípravy:Mouku, mléko, vejce a sůl dáme do misky a dobře promícháme a těsto necháme odstát.Mezitím na části tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme částečně rozmrazený špenát a rozmačkaný česnek se solí. Podusíme 5 minut, přidáme žloutek a lžíci mléka. Dobře promícháme, aby žloutek nevytvořil hrudky a krátce prohřejeme. Zchladlý špenát vmícháme do odstátého omeletového těsta. Postupně na hodně rozehřáté pánvi potřené tukem usmažíme omelety.Hotové omelety potřeme křenovou náplní a přeložíme napůl.
Příprava křenové náplně:Do misky vložíme krémový sýr, nastrouhaný křen a sůla vše dobře promícháme.Je-li křenový krém příliš hustý, přidáme mléko.
nahoru
Omeleta plněná špenátem
(Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 30/31, Svojtka a Vašut Praha, 1991)
Suroviny pro 8 porcí:200 g polohrubé mouky150 ml mléka150 ml vody2 vejcesůl40 g tuku na smažení100 g tvrdého sýra (Eidam), nastrouhaný najemno
Na náplň:
450 g zmrazeného špenátu (1 balíček)20 g anglické slaniny1 žloutek50 ml mléka5 stroužků česneku
Postup přípravy:Do misky dáme mouku, vodu, mléko, žloutky, sůl a promícháme.Těsto necháme chvíli odstát.Mezitím z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do odstátého těsta.Na pánvi rozehřejeme část tuku a usmažíme postupně omelety. Hotové omelety naplníme dušeným špenátem, stočíme do trubičky a na talíři jejich horký povrch posypeme strouhaným sýrem.
Příprava špenátové náplně:Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme na pánvi zesklovatět. Přidáme zmrazený špenát a pánev přikryjeme pokličkou.Česnek rozmačkáme a se solí vmícháme k rozmrzlému špenátu.Směs dusíme 2 minuty, přidáme žloutek a mléko, dobře promícháme a krátce prohřejeme.
nahoru
Omelety plněné špenátem smíchaným s tvarohem
(Z časopisu "Svět kuchyně",Vydavatel Radian s.r. o. Havířov, 1902)Po špenátu nám sice svaly nenarostou, ale pochutnáme si na něm stejně jako Pepek námořník. Jídlo je díky náplni navíc zdrojem vitamín A, C a E. Omelety si můžeme také připravit do zásoby. Provedeme to tak, že po usmažení je zbavíme přebytečného tuku a uchováme v mrazničce pro pozdější použití
Suroviny:600 g mraženého špenátu3 lžíce oleje1 cibule1 stroužek česneku150 g tvarohusůl a pepř podle chuti8 vajec1 svazek petrželové natě
Postup přípravy:Špenát rozmrazíme cibuli a česnek najemno nasekáme.Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, vsypeme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět.Vložíme špenát a dusíme na mírném ohni.Potom přidáme tvaroh, osolíme, opepříme a dobře promícháme.Vejce rozkvedláme s trochou mléka a špetkou soli. a důkladně promícháme.Na rozpáleném tuku usmažíme čtyři omeletyOmelety dáme na talíře, každou potřeme do poloviny špenátovou směsí a v půli přeložíme.Petrželovou naťdůkladně opláchneme, lístky otrháme a ozdobíme jimi hotové jídlo.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME