Omeleta s uzenou makrelou nebo tuňákem
(Anonym: "Svět kuchyně", číslo 28, 2002)Omeleta s uzenou makrelou - se hodí jako snídaně, lunch nebo rychlá večeře po návštěvě kina nebo divadla. Makrelu můžeme nahradit tuňákem z konzervy a nezapomeneme ho nechat okapat!
Suroviny pro 2 porce:3 lžíce mléka5 vajec100 g uzené makrely nebo konzervovaného tuňáka1 lžíce tuku na smaženísůl a pepř
Postup přípravy:
Makrelu zbavíme kůže, vykostíme a rozkrájíme na malé kousky. Pokud použijeme tuňáka necháme ho předtím okapat na sítku. Vejce vyklepneme do misky, přidáme mléko, mouku a ochutíme solí a pepřem. Metličkou směs důkladně vyšleháme. Na pánvi pořádně rozpálíme tuk, vlijeme polovinu vaječné hmoty. Když vejce začnou tuhnout, poklademe je polovinou celkového množství ryby. Zmírníme oheň a dosmažíme, aby se omeleta nepřipálila. Stejným způsobem usmažíme druhou omeletu. Hotové přesuneme na talíře. Jako přílohu podáváme čerstvý zeleninový salát, například ředkvičkový nebo z bílé ředkve s pažitkou a zakysanou smetanou.
nahoru
Omeleta s uzenou rybou
(Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", Nákadatelství Svojtka a Vašut Praha, 1991)
Suroviny pro 4 porce:100 g polohrubé mouky50 ml mléka50 ml vody1 vejce1 lžíce tuku na smaženísůl a pepř
Na náplň:150 g uzené vykostěné ryby50 g červené cibule1 lžička citrónové šťávy1/2 kelímku bilého jogurtu (není nutné)
Postup přípravy:
Mouku, mléko, vodu, vejce a sůl dobře promícháme v misce. Těsto necháme chvíli odstát. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Uzenou rybu vykostíme, vložíme do misky a vidličkou rozmačkáme na drobné kousky. K uzené rybě přidáme nakrájenou cibuli, vše pokapeme citrónem a promícháme. Případně můžeme přidat ještě bílý jogurt. Na pánvi rozpustíme část tuku a postupně usmažíme čtyři omelety. Na hotové omelety rozložíme na její jednu polovinu rybí náplň a přeložíme na čtvrtiny - do trojúhelníku. Podáváme na talíři např. s kolečkem citrónu a červené cibule.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME