Švédské plněné omelety
(Libuše Vlachová: Co chutná v Evropě, str. 279, Avicenum Praha, 1979, švédská kuchyně, skandinávská kuchyně)Plněné omelety - jsou obvyklou součástí švédského hlavního jídla - večeře, podávané mezi 17. a 18. hodinou. Večeře se skládá z polévky, různě upravených ryb, masa, drůbeže, plněných omelet, doplněných malou porcí různě upravených brambor, vařenými těstovinami, zadělávanými hnědými fazolemi, žampióny a vždy s velkou porcí zeleniny v teplé úpravě i v čerstvém stavu tj. ve formě salátů.
Suroviny: 4 vejce6 lžic smetany nebo mléka1 lžíce máslasůl a bílý pepř
Na náplně:
a) - jemně prolisovaný, vařený špenát nebo chřest
b) - žampiony dušené na smetaně
c) - krevety dušené na smetaně
Postup přípravy:
Vejce rozšleháme se smetanou, solí a pepřem. Nalijeme na dobře vymaštěnou pánvičku nebo do mělké nákypové formy a v mírně vyhřáté troubě (180°C) pečeme asi 15 až 20 minut. Připravujeme-li omeletu na pánvičce, tak ji hotovou překlopíme na talíř, její polovinu pokryjeme zvolenou náplní a druhou půlkou přes ní přehneme. Při přípravě v nákypové formě náplň urovnáme na těsto až po upečení a teprve pak podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME