Japonská rolovaná omeleta - Daši-maki tamango
(Alena Nouzová aj.:"Variace na kuchyně Orientu", s. 172, Avicenum, Praha 1983 a "Prima vařečka", TV Prima, říjen 2000, japonská kuchyně)

Suroviny:
  • 6 vajec
  • 100 ml vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • olej

    Postup přípravy:
    Vejce rozšleháme, vmícháme vývar, sójovou omáčku a cukr. Pánev, nejlépe pravoúhlou (obdélníkovou nebo čtvercovou), lehce potřeme olejem a rozhřejeme. Výhodné dno pánve během pečení slabě potírat složeným malým ubrouskem omočeným v oleji. Na rozpálenou pánev vlijeme 1/3 připravené směsi. Když je omeleta již téměř sražena, sbalíme ji na pánvi do úhledného válečku a ruličku posuneme na druhý konec pánve. Pak mírně mázneme olejem na uvolněnou část dna pánve a nalijeme na ní další 1/3 těsta. Srolovaná první omeleta stále leží na druhém konci pánve; jen ji malinko přizvedneme, aby těsto zateklo i pod ní. Necháme opět srazit a postup opakujeme. Když druhou omeletu navineme na první, svinutím ji posuneme na druhou stranu pánve. Postupujeme tak ještě jednou s poslední třetinou těsta. Tak získáme baculatý, propečený váleček, kde jsou navinuty tři vrstvy těsta. Hotový váleček - omeletu vyjmeme z pánve a zabalíme na 10 až 15 minut do bambusové síťky (používal jsem bambusové prostírání - DDK) nebo do gázy či tenké utěrky apod., abychom ji zpevnili a zformovali do žádaného tvaru. Japonská rolovaná omeleta by totiž měla být správně na průřezu čtverhranná. Vypadá to pak hezky, když ji nakrájíme jako salám na kousky silné asi 2,5 cm. Tyto kousky podáváme vychladlé na pokojovou teplotu např. jako přílohu k sushi (na obrázku uprostřed), anebo ji používáme jako ozdobu a chuťovku na asijských rýžových pokrmech. Omeletu zabalenou do roličky můžeme po nějakou dobu skladovat v ledničce pro příležitostné pozdější použití.

    Poznámka DDK:
    Pánev na omeletu
    - používám kulatou pánev, jako na obyčejné omelety, hranatou nemám. Když mám váleček smotaný, vyjmu ho z pánve a na desce snadno vyrovnám, potom zarovnám oba trochu střapaté konce nožem; a je to. Zamotám ji do bambusové desky z prostírání, ale ten hranatý tvar mně nějak moc nejde udělat. Asi si zhotovím formičku - hranatý držáček potřebného tvaru, a tak ji vložím ji do lednice. Pak ji podle potřeby rozbalím a krájím na špalíčky, jak je uvedeno v receptu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]