Slané palačinky s lososem (Dale Sniffer: "Let's eat", seriál na kabelové televizi TV MAX 1, 1999)
Suroviny: Na těsto:
200 g mouky
500 ml mléka
sůl
pepř
2 vejce
1 lžíce oleje
plátky z lososa
bylinky: čerstvý kopr, majoránka, tymián
Na náplň:
plátky z lososa
avokádo
papriky
kyselá smetana
bazalka
čerstvý kopr
Postup přípravy: Připravíme těsto jako na palačinky z mouky a mléka a předem rozmíchaných vajec; přidáme olej a bylinky. Správnou viskozitu směsi zkusíme na vidličce - tj. po jejím ponoření a vyjmutí se na jejím hřbetě těsto po setření již nespojí. Těsto nesmí být ani moc řídké, ani moc husté. Necháme je 30 minut odpočinout a pak usmažíme na pánvi s olejem palačinky. Palačinky smažíme při střední teplotě asi 3/4 celkového času na jedné straně. Na druhé straně tedy pečeme jen krátce tj. 1/4 celkové doby pečení. Připravíme talíř, na který nakapeme vinný ocet, panenský olivový olej a kapky roztřepeme po povrchu talíře. Posypeme nasekaným čerstvým tymiánem a červeným pepřem. Avokádo rozkrojíme podélně kolem pecky, pecku vyloupneme nejlépe zaseknutím nože a potočením; pak vyjmeme lžící dužinu, kterou pokapeme citrónovou šťávu, aby nezhnědla. Na pásky nakrájíme opečené a oloupané papriky.
Hotovou palačinku pomažeme kyselou smetanou, přiložíme plátky lososa (také to může být kreveta a pod.), plátky avokáda, proužky papriky. Povrch posypeme čerstvou bazalkou a čerstvým koprem. Naplněnou palačinku srolujeme, zařízneme rovně na okrajích a rozřízneme šikmo v polovině. Jednu polovinu položíme na talíř pokapaný marinádou a druhou polovinu postavíme těsně vedle vertikálně jako komín. Ještě obložíme talíř zeleninou např. zeleným salátem. nahoru ZPĚT do kapitoly