Raity - indické jogurtové salátyRaita [RI-tah]- jsou jogurtové salát velmi populární v Indii. Jsou kombinací hustého, plnotučného jogurtu a rozličné nasekané zeleniny, jako je např. okurek, lilek, brambory, nebo špenáct, také ovoce, jako jsou např. banány nebo rajčata. Tyto saláty jsou různě kořeněny černými hořčičnými semínky, směsí garam masala a zelenými bylinkami jako je kerblík, koriandr, římský kmín (cumin), kopr, máta, petržel nebo estragon. Raity vyvažují svým chladivým účinkem řadu indických kořeněných jídel.
Banánová raita
(Anonym: "Indian Cookery" Bay Cookery Collection, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
Suroviny pro 6 porcí:500 ml (2 šálky) plnotučného jogurtu1 lžička směsi koření garam masala2 zelené chilli papričky, jemně nasekané a zbavené semínek3 banány, nasekané2 lžičky přepuštěného másla ghee1 lžička hořčičných semíneknasekaný zelený koriandr na ozdobení
Postup přípravy:
Smícháme jogurt, garam masala, chilli papričky a banány. Rozehřejeme máslo "ghee" v malém hrnci, osmahneme během 2 minut hořčičná semínka až začnou praskat a vyskakovat. Zamícháme ghee do jogurtové směsi. Ozdobíme koriandrem.
Mango - raita
(Anonym: "Indian Cookery" Bay Cookery Collection, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
Suroviny pro 6 porcí:500 ml (2 šálky) plnotučného smetanového jogurtu2 manga, nakrájené na řezy30 g přepuštěného másla "ghee"1 lžíce horčičných semínek2 červené chilli papričky, nasekané a bez semínek1/2 lžičky semínek fenyklunasekaná nať koriandru, na ozdobení
Postup přípravy:V misce smícháme mango s jogurtem. Zahřejeme na pánvi máslo "ghee" a orestujeme hořčičná semínka až začnou praskat.Semínka z ochuceného tuku scedíme a odstraníme a tuk zamícháme do jogurtové směsi. Raitu ozdobíme zelenými lístky koriandru.
Ovocná raita
(Anonym: "Indian Cookery" Bay Cookery Collection, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
Suroviny pro 6 porcí:500 ml /2 šálky bílého jogurtu2 lžíce šlehačky1/2 manga, nakrájené na řezy1/2 banánu, nakrájený na řezy1 kolečko ananasu1 lžíce máty, jemně nasekané
Postup přípravy:Smícháme jogurt se šlehačkou dohladka.Přimícháme ostatní suroviny a před podáváním vychladíme.
ZPĚT do kapitolyHOME