Raity - indické jogurtové saláty
Raita [RI-tah]- jsou jogurtové salát velmi populární v Indii. Jsou kombinací hustého, plnotučného jogurtu a rozličné nasekané zeleniny, jako je např. okurek, lilek, brambory, nebo špenáct, také ovoce, jako jsou např. banány nebo rajčata. Tyto saláty jsou různě kořeněny černými hořčičnými semínky, směsí garam masala a zelenými bylinkami jako je kerblík, koriandr, římský kmín (cumin), kopr, máta, petržel nebo estragon. Raity vyvažují svým chladivým účinkem řadu indických kořeněných jídel.
Banánová raita
(Anonym: "Indian Cookery" Bay Cookery Collection, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
Suroviny pro 6 porcí:
  • 500 ml (2 šálky) plnotučného jogurtu
  • 1 lžička směsi koření garam masala
  • 2 zelené chilli papričky, jemně nasekané a zbavené semínek
  • 3 banány, nasekané
  • 2 lžičky přepuštěného másla ghee
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • nasekaný zelený koriandr na ozdobení
    Postup přípravy:
    Smícháme jogurt, garam masala, chilli papričky a banány. Rozehřejeme máslo "ghee" v malém hrnci, osmahneme během 2 minut hořčičná semínka až začnou praskat a vyskakovat. Zamícháme ghee do jogurtové směsi. Ozdobíme koriandrem.

    Mango - raita
    (Anonym: "Indian Cookery" Bay Cookery Collection, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
    Suroviny pro 6 porcí:
  • 500 ml (2 šálky) plnotučného smetanového jogurtu
  • 2 manga, nakrájené na řezy
  • 30 g přepuštěného másla "ghee"
  • 1 lžíce horčičných semínek
  • 2 červené chilli papričky, nasekané a bez semínek
  • 1/2 lžičky semínek fenyklu
  • nasekaná nať koriandru, na ozdobení
    Postup přípravy:
  • V misce smícháme mango s jogurtem.
  • Zahřejeme na pánvi máslo "ghee" a orestujeme hořčičná semínka až začnou praskat.
  • Semínka z ochuceného tuku scedíme a odstraníme a tuk zamícháme do jogurtové směsi.
  • Raitu ozdobíme zelenými lístky koriandru.

    Ovocná raita
    (Anonym: "Indian Cookery" Bay Cookery Collection, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
    Suroviny pro 6 porcí:
  • 500 ml /2 šálky bílého jogurtu
  • 2 lžíce šlehačky
  • 1/2 manga, nakrájené na řezy
  • 1/2 banánu, nakrájený na řezy
  • 1 kolečko ananasu
  • 1 lžíce máty, jemně nasekané
    Postup přípravy:
  • Smícháme jogurt se šlehačkou dohladka.
  • Přimícháme ostatní suroviny a před podáváním vychladíme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]