Plov - kavkazská vařená rýže
(Jiřina Chucesová:"Kuchyně kavkazských národů", Sešity domácího hospodaření, svazek 121, strana 20, Práce Praha, 1983, gruzínská kuchyně)
Plov - je vařená rýže, připravovaná v kavkazských kuchyních (ázerbajdžánské, arménské, gruzínské) zvláštním způsobem a je maštěná máslem nebo olejem. Plov připravujeme s masem, rybami, zeleninou houbami nebo může být i sladký, se sušeným ovocem: meruňkami, švestkami, rozinkami nebo i medem a mandlemi.Před vařením je rýže vždy pečlivě přebrána, promyta nejprve studenou vodou, potom přelita vařící vodou. Je uvařena v osolené vodě. Správná příprava většiny pokrmů s rýží obecně, spočívá především v tom, aby se ji podařilo uvařit měkkou, ale nepřevařenou, sypkou a nelepivou. V kavkazských kuchyních jsou používány dva způsoby přípravy dušené rýže:
První způsob přípravy:Připravenou rýži vsypeme do osolené vařící vody a vaříme, až zrna napovrchu změknou, ale uvnitř ještě zůstanou pružná. Potom rýži necháme okapat na sítu, přelijeme studenou vodou a znova necháme okapat.V hlubším kastrolu rozehřejeme část másla, vložíme část rýže, opatrně promícháme dvouzubou vidlicí.Potom vsypeme zbylou rýži, pokapeme zbylým máslem, zakryjeme pokličkou.Postavíme na mírný oheň a dusíme doměkka; na 100 g rýže použijeme 400 ml vody, sůl a 20 g rozehřátého másla nebo oleje.
Příklad receptu: Gruzínský plov s kuřetem.
Druhý způsob přípravy: Do vařící osolené vody dáme část rozehřátého másla, vsypeme propláchnutou rýži v obvyklém objemovém poměru rovném 2 :1 (tj. 2x více vody než rýže) a mírným varem vaříme.Když se vyvaří a současně absorbuje přebytečná voda a rýže přestává být potopená, polijeme ji zbývajícím máslem.Kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dodusíme, až rýže změkne.Na 100 g rýže použijeme 200-250 ml vody, sůl, 20 g rozehřátého másla.
Příklad receptu: Gruzínský plov se slepicí.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME