Mořská štika v pomerančích
(Recept převzat z časopisu "Svět kuchyně" vydaval Radian s.r.o. Havířov, 2001)Mořská štika v pomerančích - je při dohotovení a podávání již na pohled zajímavá bílým rybím masem ležícím ve výrazných barvách pomerančů a zeleniny. Takový pokrm nás v mžiku přenese od všedního oběda doprostřed tropického svátku. Vím jak těžko se běžně mořská štiká získá v českých obchodech, proto můžeme zkusit použít jinou rybu z bílým masem např. pangasiuse. Toho teď najdeme v každém obchodě v českých městech i mnohdy v malých vískách. Jídlo podáváme s chřestem ( pokud je právě jeho sezona) nebo jinou zeleninou a nejlépe s barevnými těstovinami jako přílohou. Jedna porce obsahuje 120 kcal, obsah tuku je nízký a porce je i zdrojem vitamínu C a bílkovin.
Suroviny na 4 porce:4 filé z mořské štiky nebo v nouzi z pangasiuse2 pomerančešťáva z 1/2 pomeranče3 lžíce smetany1 póreksůl a pepř podle chutě
Na vývar:1/2 sklenice vinného octa2 cibule1 hřebíček1 svazek polévkové zeleniny - mrkev, petržel, celersůl a pepř podle chuti
Postup přípravy::Zeleninu a cibule očistíme a omyjeme.Do hrnce vlijeme dva litry vody a přivedeme k varu.Do vařící vody vložíme polévkovou zeleninu, cibule, ocet a ostatní přísady.Na středně silném ohni asi 30 minut vaříme až zelenina změkne. Pak vývar scedíme a necháme vychladnout.Mezitím pomeranče oloupeme, zbavíme bílých částí slupek a rozdělíme na dílky.Rybí filé omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vychladlého vývaru.Vývar s rybou opět zvolna přivedeme k varu a jen chvíli povaříme (10 minut) a sejmeme z ohně.Sklenici vývaru přelijeme do misky a za stálého šlehání přidáváme pomerančovou šťávu a smetanu, ještě dochutíme solí a pepřem.Pórek omyjeme, nakrájíme na dlouhé tenké nudličky a vložíme do hrnce. Zalijeme lehce osolenou vařící vodou a dvě minuty povaříme a pak scedíme.Filé narovnáme na talíře, polijeme pomerančovou omáčkou, obložíme dílky pomerančů, ozdobíme nudličkami pórku a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME