Rybka z indonéského ostrova Pulau Weh
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, indonéská kuchyně)Pulau Weh - zkráceně Weh, je ostrov vulkanického původu, nacházející se v Andamanském moři, asi 15 km od severozápadního okraje ostrova Sumatra. Ostrov patří pod správu provincie Aceh a v roku 1993 na něm trvale žilo 24700 obyvatel. Největším sídlem (23654 lidí) ostrova je Sabang, který je zároveň i nejsevernejším sídlem Indonésie. Pobřeží ostrova je domovským prostředím pro vzácneho žraloka velkoústeho, korálové útesy skrývajú velké množství různych druhů ryb. Indonéská vláda vyhlásila v roku 1982 plochu 26 km2 pobřežních vod a 34 km2 pobřeží ostrova za přírodní rezervaci.
Suroviny na 1 porci:1 ryba vcelku, dlouhá asi jako talíř (např. tilápie, pražma, lín, pangasius nebo i menší kapřík2 plátky čerstvého ananasu, na 1 cm plátky a pak na delší nudličky1 malá mrkev, na hrubé nudličky1 malá cibule, rozpůlíme a na tenké půlměsíčky1 červená dlouhá feferonka, šikmo na kolečka (nikoliv kulatá, možno nahradit i nepálivou kapií, ale není to ono)hodně rostlinného oleje (nepoužívat olivový)zelená petrželka na ozdobusůl a bílý pepřzázvor podle chuti
Postup přípravy:Pokud máme čerstvou rybu tak ji vykucháme, zbavíme šupinPokud je méně výrazná jako např. naše ryby, dejme tomu kapr, potřeme ji směsí solí, pepře rozdrceného zázvoru a necháme den v chladničce marinovat.Nakrájenou zeleninu dáváme odděleně do jednotlivých misek.Na pánvi rozpálíme olej.Pokud jsme rybu marinovali, marinádu otřeme než vložíme rybu do oleje, protože zázvor by se připaloval.Rybu smažíme vcelku, pokaždé straně přibližně deset minut.Na oleji krátce osmahneme zvlášť zeleninu v pořadí mrkev, a cibule (ani jeno nesmí zhnědnout a musí zůstat křupavé).Následuje ananas a na poslední minutu přidáme feferonky nebo kapii.Zeleninu dohromady pečem ne více jak pět minut.
Tlamovec mosambický; Tialpia Rendalli / a. Blue kurper; Tialpea bream; Tialpia / n. Bodenbrutet; Maulbruter / lat. Oreochromis masambicus případně Sarothorodon) jsou názvy různých jazycích ryby patříci mezi vrubozubcové ("Cichlidae"). a Její český název je přiléhavý, neboť odchovává své potomky v tlamě. Má šedavou kůži a tvarem připomíná kapra. Tlamovci se liší od ostatních ryb tím, že odchovávají své potomky v tlamě. Je to prý první mořská ryba, která byla uměle pěstována na rybích farmách. Dnes je již obecně považována za rybu sladkovodní. Chová se především v USA, jižní Americe, Asii a Africe (často v nádržích jaderných elektráren), v jezerech se loví především v Africe (JAR, Mosambik, Zimbabwe, Botswana). V březnu, dubnu a květnu se v Africe loví největší tilapie. Proto byly na ochranu stavů těchto ryb zavedeny limity. Bez hlavy a ocasu je tilapia asi 15 cm dlouhá, 5 - 6 cm široká, dorůstá však do váhy až 3,5 kg. Maso má jemné a chutné (mírně nasládlé), pevné a libové, kostru lze snadno vyjmout za syrova, když se ryba rozřízne po délce. S komerčním chovem tilapií na maso se u nás začaly dělat pokusy až od roku 1990, do té doby byly tilapie spíše ozdobou akvárií. Dnes se u nás produkcí tilapií zabývají pravděpodobně pouze v Tisové u Sokolova, kde k jejich odchovu využívají teplé odpadní vody z elektrárny. Přesto se však na našich pultech tu a tam v nabídce tilapie objevuje i když zřídka.
Literární prameny:Časopis "Koktejl extra", gastronomie, ročník I., 2006Indonésieblog - aktuální glosy ze života v současné Indonésii očima Soni Čermákové.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME