Sleď v pikantní omáčce
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, švédská kuchyně)
Sleď v pikantní omáčce - je dalším typickým švédským jídlem ze sleďů. V severské kuchyni vládnou ryby. Pravidla správné výživy jsou ve Švédsku ve velké vážnosti. Vyšlechtili dokonce zvláštní rasu vepřů, jejichž maso je libové, neboť obecně obsah tuků v potravinách nesmí překročit 11%. Ryby jsou na jídelníčku několikrát týdně a mezi nimi kraluje sleď připravovaný na různé způsoby. K nejběžnějším přísadám této kuchyně patří cibule, brambory, vejce, jogurt, smetana, kopr, pažitka a petržel. Náš trh je docela dobře zásoben mraženým, solenými nebo uzenými sledi. Nabídka zavináčů, matjesů a pečenáčů bývá u nás po celý rok bohatá. Mraženi sledi jsou také výbornou surovinou (viz tato kapitola DDK - "Ryby a jiná mořská havěť") a zvláště když je připravujeme tak rozmanitě jak nám nabízí výše uvedená autorka v receptech švédské kuchyně. Takže s chutí do toho!
Suroviny pro 4 osoby:6 mražených sleďů1 větší rajčatový protlak2 větší cibule3-5 stroužků česnekusůl a pepřšpetka cukrukoření podle chuti: feferonky, tymián, majoránka, dobromysl200 ml vody1 hrst strouhaného sýra na posypánírozetřené jikry, jen pokud máme
Postup přípravy:Sledě vykostíme a stáhneme kůži a tíma získáme 12 filátek, která stočíme do kornoutku.Kornoutky z filátek poskládáme do vymazané zapékací formy.Zalijeme níže uvedenou omáčkou (postup viz níže).Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v horké troubě při 180°C po dobu asi 20-30 minut.
Příprava omáčky:Osmažíme v kastrůlku pokrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, sůl, pepř, cukr, koření a případně rozetřené jikry.Krátce povaříme s 200 ml vody a omáčka je hotovou a připravenou k zalití sleďových kornoutků.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME