Sleď v pikantní omáčce
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, švédská kuchyně)

Sleď v pikantní omáčce - je dalším typickým švédským jídlem ze sleďů. V severské kuchyni vládnou ryby. Pravidla správné výživy jsou ve Švédsku ve velké vážnosti. Vyšlechtili dokonce zvláštní rasu vepřů, jejichž maso je libové, neboť obecně obsah tuků v potravinách nesmí překročit 11%. Ryby jsou na jídelníčku několikrát týdně a mezi nimi kraluje sleď připravovaný na různé způsoby. K nejběžnějším přísadám této kuchyně patří cibule, brambory, vejce, jogurt, smetana, kopr, pažitka a petržel. Náš trh je docela dobře zásoben mraženým, solenými nebo uzenými sledi. Nabídka zavináčů, matjesů a pečenáčů bývá u nás po celý rok bohatá. Mraženi sledi jsou také výbornou surovinou (viz tato kapitola DDK - "Ryby a jiná mořská havěť") a zvláště když je připravujeme tak rozmanitě jak nám nabízí výše uvedená autorka v receptech švédské kuchyně. Takže s chutí do toho!
Sleď v pikantní omáčce-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 6 mražených sleďů
  • 1 větší rajčatový protlak
  • 2 větší cibule
  • 3-5 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • špetka cukru
  • koření podle chuti: feferonky, tymián, majoránka, dobromysl
  • 200 ml vody
  • 1 hrst strouhaného sýra na posypání
  • rozetřené jikry, jen pokud máme

    Postup přípravy:
  • Sledě vykostíme a stáhneme kůži a tíma získáme 12 filátek, která stočíme do kornoutku.
  • Kornoutky z filátek poskládáme do vymazané zapékací formy.
  • Zalijeme níže uvedenou omáčkou (postup viz níže).
  • Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v horké troubě při 180°C po dobu asi 20-30 minut.
    Příprava omáčky:
  • Osmažíme v kastrůlku pokrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, sůl, pepř, cukr, koření a případně rozetřené jikry.
  • Krátce povaříme s 200 ml vody a omáčka je hotovou a připravenou k zalití sleďových kornoutků.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]