Sleďový kopeček
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, švédská kuchyně)

Sleďový kopeček - patří ke zdravému švédskému jídlu ze sleďů, ve kterém kromě syrových, ale naložených kousků ryb najdeme vejce, zdravé mléčné výrobky a dopřejeme si vitamínovou bohatost zelených bylinek. Majolku můžeme, pokud chceme, připravit také dietní. Sleďový kopeček podáváme pak jako studený salát např. s toasty. Můžeme zapíjet pivem a pokud chceme být stylově "švédští" podáme i malou skleničku akvavitu
Sleďový kopeček-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 3 větší zavináče nebo 300 g matjesů
  • 4 větší vařené brambory
  • 4 natvrdo vařená vejce
  • 1 malá jemně pokrájená cibulka
  • 1 majolka
  • 1 biokys
  • sůl
  • bylinky: pažitka, kopr, petržel

    Postup přípravy:
  • Zavináče musíme stáhnout z kůže, matjesy koupíme již stažené.
  • Ryby pokrájíme na větší kousky, vejce na kolečka, brambory na stejně silné plátky.
  • Na plochou mísu střídavě rovnáme kousky ryby, vejce a brambory.
  • Nakonec posypeme cibulkou a přelijeme zálivkou.
  • Zálivku připravíme z majolky smíchanou s biokysem se zamíchanou drobně sekanou pažitkou, koprem a petrželkou.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]