Sleďový kopeček
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, švédská kuchyně)
Sleďový kopeček - patří ke zdravému švédskému jídlu ze sleďů, ve kterém kromě syrových, ale naložených kousků ryb najdeme vejce, zdravé mléčné výrobky a dopřejeme si vitamínovou bohatost zelených bylinek. Majolku můžeme, pokud chceme, připravit také dietní. Sleďový kopeček podáváme pak jako studený salát např. s toasty. Můžeme zapíjet pivem a pokud chceme být stylově "švédští" podáme i malou skleničku akvavitu
Suroviny pro 4 osoby:3 větší zavináče nebo 300 g matjesů4 větší vařené brambory4 natvrdo vařená vejce1 malá jemně pokrájená cibulka1 majolka1 biokyssůlbylinky: pažitka, kopr, petržel
Postup přípravy:Zavináče musíme stáhnout z kůže, matjesy koupíme již stažené.Ryby pokrájíme na větší kousky, vejce na kolečka, brambory na stejně silné plátky.Na plochou mísu střídavě rovnáme kousky ryby, vejce a brambory.Nakonec posypeme cibulkou a přelijeme zálivkou.Zálivku připravíme z majolky smíchanou s biokysem se zamíchanou drobně sekanou pažitkou, koprem a petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME