Zapečený uzený sleď nebo makrela
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 58, jaro 1989, švédská kuchyně)Zapečený uzený sleď - je pokrm z typicky přímořské, severské kuchyně, zaměřené hlavně na ryby. Z hlediska kulinářského rozšíření, je možno sledě označit za krále mořských ryb. Jednak pro jeho dosavadní snadnou dostupnost (i u nás) a možnost jeho rozmanitých chutných úprav. Švédská kuchyně je pověstná silným zaměřením na "správnou výživu". Uzenáče nebo uzenou makrelu najdeme téměř v každém našem obchodě a tak můžeme pojíst stejně zdravě jako to denně dělají Švédi. Jedině co nám asi bude chybět na závěr hostiny bude švédská kořalička "Akvavit", ale snad se nám zdaří najít náhradu. O Akvavitu severská legenda praví: "Jestliže někdo již ve smrti oněmí, smočte jeho rty do akvavitu, on zase ožije a nabude zase řeči"; u našich lihových nápojů tomu bývá naopak. Jedná se o tradiční skandinávský ochucený destilát obsahující od 42 do 45% obj. alkoholu. Tento průzračný, slabě nažloutlý likér je připravován fermentací brambor nebo obilní kaše.
Suroviny pro 4 osoby:8 uzených sleďů nebo 2 uzené makrely2 cibule250 ml šlehačkypepř
Postup přípravy:Vykostěné maso z uzených ryb vložíme do ohnivzdorné misky předem mírně vymazanou tukem.Přidáme pórek nakrájený na tenká kolečka nebo předsmaženou cibulku, opepříme a zalijeme šlehačkou.V předehřáté troubě zapečeme dozlatova během 20 až 30 minut.
ZPĚT do kapitolyHOME